Mielipiteet

Digiopastusko uutta? Erilaisia maksuttomia digiopastuksia on järjestetty kautta maan jo vuosia

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Varavaltuutettu Aila Lahtinen (ps.) on kiitettävän aktiivisesti puhunut ikäihmisten tietoteknisen osaamisen kehittämisestä. Tarve on mitä ilmeisin ja perusteltu, koska erilaiset älylaitteet ja verkkopalvelut ovat niin keskeisessä osassa nykyistä elämänmenoamme.

Lahtinen kertoi 3.3. FL:n mielipidesivulla Wahren-opiston järjestämästä senioreiden maksuttomasta digikoulutuksesta, joka lehti-ilmoituksen mukaan olisi alkamassa 11.3. kirjastotalon Brander-salissa. Kirjoituksessa on eräitä epätarkkuuksia, joihin haluaisin puuttua.

Lahtinen antaa ymmärtää, että kyse olisi aivan uudesta toimintamallista sekä Forssan että koko maankin tasolla. Aivan uusia uria ei kuitenkaan olla aukomassa. Kansalais- ja työväenopistot, yleiset kirjastot, Yle ja monet muut tahot ovat jo vuosien ajan järjestäneet maksutta erilaisia digiopastuksia myös ja erityisesti ikäihmisille.

Esimerkiksi Forssassa Wahren-opistolla on ollut digipajatoimintaa ja kirjastolla yksilöllisiä digiopastuksia paljon ennen tätä kevättä. Koronarajoitusten vuoksi toimintoja on kuitenkin jouduttu tilapäisesti keskeyttämään.

Miedotkin koronarajoitukset ovat aiheuttaneet palvelukatkoksia. Nyt rajoituksia ollaan edelleen tiukentamassa ja kontakteja yritetään vähentää. Onkin syytä kysyä ja ihmetellä, kuinka perusteltua on juuri nyt käynnistää uutta ryhmämuotoista opastusta. Mahdolliset osallistujathan kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään.

Osallistujamäärän (max 5 henkilöä) vuoksi kaikkia opastusta tarvitsevia ja siihen halukkaita ei kuitenkaan voida ottaa mukaan. Elämä jatkuu ja digitaitoja tarvitaan myös koronan hellitettyä otettaan.

Lahtisen mukaan on tärkeää oppia käyttämään mm. pankkien ja verohallinnon verkkopalveluja. Pitää paikkansa, mutta lienee paikallaan muistuttaa myös tietosuojasta. Tili- ja verotiedot ovat henkilökohtaisia tietoja, mikä asettaa omat rajansa opastuksille.

Sulkia voi kerätä hattuunsa monilla eri tavoilla. Olisi silti mielestäni suotavaa, että valtuutetut ja sellaisiksi pyrkivät ottaisivat selvää jo toimivista palveluista ennen ”uusien” toimintojen ideointia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic