Mielipiteet

Digistä, sotesta ja vastuista

Ilokseni huomasin että, Emmi Lintonen (FL 12.8.) on samalla kannalla kanssani, ikäihmisten mukaan ottamisesta digiosaamiseen. Olen vuodesta 2012 lähtien jatkuvasti pitänyt puheita ja kirjoitellut ikäryhmästä, joka on vaarassa syrjäytyä, kun heille ei ole annettu ilmaisia oppimismahdollisuuksia viedä osaamistaan ajan tasalle. Emmi Lintosen esittämä koulutuksen tapa on helppo ja pehmeä ikäihmisille tulla mukaan ja osallistua vuorovaikutteisesti oppimaan digikiemurat.

Digiosaamisen tulisi olla kaikkien puolueiden yhteinen huoli ja pyrkiä ohjauspisteiden luomiseen. Opetusministerinkin olisi jo aika herätä toiminnan kehittämiseen. Kaikki palvelut alkavat olla jo digimuodossa. Muistutan että, jokainen kansalainen on yhtä arvokas yhteiskunnassamme. Ei ole mieltä ylentävää kuulla hokemaa jatkuvasti, kuinka ikääntyvien määrä kasvaa, Eläkeläiset ovat aktiivisia ja auttavaisia ja tekevät paljon ilmaistyötä yhteiskunnan hyväksi ja eduksi.

Sote laitettiin tauolle ja oletan, ettei se tule ehkä toteutumaankaan. Hyvin toimivat sairaalapalvelut ajettiin alas koko Suomessa. Sairaaloita jopa suljettiin. Ei pitäisi hyvää alkaa korjaamaan helpoin perustein varsinkin, kun esiin nousi puolueiden lehmänkaupat, sote ja maakuntahallinto, tämä mulle tämä sulle -menetelmät. Forssan hyvät sairaalapalvelut siirrettiin Hämeenlinnaan. Vastuu lankeaa päättäjille.Päättäjillä on miettimisen paikka, mihin meitä viette.

Tulevaisuudessa nähdään miten Hämeenlinnan uuden sairaalan rakentamisen miljoonien maksut hoidetaan. Tulevatko ne lankeamaan ympäristökuntien hartioille, jos sote ei toteudu! Valtio ei luonnollisestikaan halua rahoittamaan uuden sairaalan kustannuksia, jos sote kaatuu. Puhutaan useista miljoonaosuuksista lankeavan Hämeenlinnan ympäristökunnille maksettavaksi. Riihimäki on jo ilmoittanut luopuvansa porukasta.

Forssassa on päätetty monitoimikeskuksen rakentamisesta, vaikka se ei ole välttämätön tällä hetkellä ja tässä rahatilanteessa. Miljoonien velkasidonnaisuuksia luodaan, vaikka näkyvästi veronmaksajat häipyvät muualle.

Vastuuta peräänkuulutan Forssan kaupungin johdolle, hallitukselle ja valtuuston jäsenille. Kevyin perustein ei tule velkataakkaa kasvattaa.

Forssan kärkipolitiikot eivät ole esittäneet minkäänlaisia parannuksia, julkiseen liikenteeseen, tai yhteyttä lentoasemalle, rautatiestä puhumattakaan. Ympäristökunnat ovat hiljaa liikenteestä, vaikka kaikki tulevaisuus rakentuu siihen, että liikkuminen tapahtuisi julkisilla kulkuneuvoilla.

On selvää, että ihmiset hakeutuvat paremman liikenteen ja palveluiden pariin, jos tämä meno jatkuu, Helsinki, Tampere ja Turku vetävät meidän asukkaat puoleensa. Huomaan, että nämä kaupungit pitävät yllä jatkuvaa liikenteen ja palveluiden seurantaa ja parantamista, vaikka heillä jo on hyvät palvelut ja yhteydet olemassa. Hitaat häviävät aina rahanjaossa, kun ei edes esitetä mitään parannuksia.

Huonot päätökset lisäävät poismuuttoa, Forssa kuihtuu. Näyttää siltä että maaseutukin on kohta autioitettu.

Aila LahtinenForssa

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic