Mielipiteet

Doping

Yleisurheilumaaottelussa Suomi löi Neuvostoliiton v. 1975. Neuvostoliitto otteli tuohon aikaan USA:nkin kanssa. Suomen maajoukkueen suurin saavutus on jäänyt vähälle huomiolle, ehkä syystäkin. Elettiin yleisurheilun doping-historian surullisinta aikaa. Moni senaikainen huipputulos on lyömätön vieläkin.

Doping-aineet tulivat suomalaisten saataville 1960-luvulla, jolloin ne olivat sallittuja ja suurelle yleisölle vielä tuntemattomia. Neuvostoliiton rautaesiripun varjossa suomalaisilla oli mahdollisuus tutustua myös itäsaksalaiseen doping-tarjontaan.

Yleisurheilu oli pitkään sotien jälkeen syntyneiden suosituin urheilulaji hiihdon ohella. Nuoriso oli jo peruskunnoltaan huomattavasti nykyistä parempaa eikä kaikkia senaikaisia huippuja voida väittää doping-urheilijoiksi.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto kielsi anaboliset steroidit v. 1975. Testien tason parannuttua dopingin käyttäjiä jäi kiinni. Martti Vainion käry Los Angelesin olympialaisissa v. 1984 on yksi suomalaisen yleisurheiluhistorian surullisimmista hetkistä.

Lahden MM-hiihdoissa paljastui suomalaisten maajoukkuehiihtäjien dopingin käyttö. Tapahtuma koitui siunaukseksi suomalaiselle urheilulle, uudelle tämän luokan huijaukselle kun ei ole varaa. Yksittäisiä urheilijoita on kärynnyt, dopingin käyttöä tuskin voidaan kitkeä pois kokonaan. Aineita on helppo saada voimailusaleilta kilpaurheilun ulkopuolelta.

Kansainvälinen huippu-urheilu nauttii nyt suurta mediajulkisuutta, jota erityisesti maailmanherruudesta kamppailevat suurvallat käyttävät hyväkseen. Tässä kisassa kaikki keinot ovat sallittuja. Suljettuihin harjoituskeskuksiin on ulkopuolisten testaajien vaikea päästä harjoituskauden aikana.

Venäläiset yleisurheilijat jäivät kiinni valtion johtamasta järjestelmällisestä dopingin käytöstä eivätkä voi nyt kilpailla oman lippunsa alla. Amerikkalaisten pikajuoksijoiden joukosta on paljastunut dopingin käyttäjiä.

Kiinalaisen uinnin MM-kultamitalistin kohtelu herättää kummastusta, koska näytepullon rikkominen vasaralla ei estänyt osallistumasta MM-kisoihin. Nähdäänkö tulevissa olympialaisissa kiinalaismitalistien joukossa doping-rikkeistä epäiltyjä?

Suomessa panostusta nuorison kunnon kohottamiseen ja elämänhallintaan muutenkin on lisättävä. Urheilu on hyvä väline siihen. Suuremmat harrastajamäärät tuottavat myös enemmän kansainvälisen tason urheilijoita. Ilman dopingia tietenkin.

Uusimmat

Fingerpori

comic