Mielipiteet

Draamaa!!! Uusforssalaisena jään kaipaamaan Pohjalaisia-näytelmää vastaavaa teosta paikallisesta identiteetistä

Pohjalaisia-näytelmää on esitetty vuosikymmeniä. Kuva: Petri Ojanen
Pohjalaisia-näytelmää on esitetty vuosikymmeniä. Kuva: Petri Ojanen

Heikki Luoma (FL 22.11.) herätti! Puin Jussipaidan päälleni ja ponkaasin Forssan kiriastohon.

Pohjalaisia-näytelmän käsikirjoitus odotti hakijaansa. Aloitin lukemisen kuolevan Jussin viimeisistä sanoista. ”Minä näen! – Nyt tiedän, mikä se uusi suunta on. – Se löyretähän! – Näen kansan kulkevan kirkkahin otsin. Se kansa ei koskaan nöyrry ruoskaa tottelemahan!

Näytelmän tapahtumat ajoittuvat 1850 paikkeille, jolloin voimassa oli Lapuan laki. Näytelmä esitettiin ensimmäisen kerran Lapualla yksityistilaisuudessa, johon osallistui katsojia ympäri maakuntaa. Samana vuonna 2.10.1914 se kantaesitettiin Kansallisteatterissa.

Pohjalaisia-näytelmästä tuli Suomen eniten katsottu ja niin uskon myös nautittu näytelmäkirjaan perustuva teos. Itse olen sen nauttinut näytelmänä, elokuvana ja oopperana. Kirjoittamisen opintoja ja Draamakurssia paraikaa työstävänä senioriopiskelijana vahvistan Heikki Luoman kannan. Näytelmäkirjallisuus on kirjallisuutta.

Uusforssalaisena jään kaipaamaan vastaavaa teosta paikallisesta identiteetistä, joka eläisi samalla tavalla kuin Jussipaita. Se muistuttaa vapaudesta, oikeudenmukaisuudesta ja rohkeudesta, jolla tarvittaessa ollaan valmiit uhraamaan itsensä oikeiden asioitten puolesta kuten Jaakko Ilkka aikoinaan ja Härmän kylän härmäläisiä, sittemmin Pohjalaisia-näytelmän Jussi.

Uusimmat

Fingerpori

comic