Mielipiteet

Edellytyksiä yrittämiseen

Nyt kun apteekki muuttaa Kartanokeskuksesta Prismaan melkein toisen apteekin viereen, on taas havahduttu, kuinka palvelut karkaavat keskustasta muualle. Luultavammin tämäkin havahtuminen kestää jos niinkään kauan, kuin mitä se kesti K-kaupan sulkemisen jälkeen. Citymarketin tulon jälkeen se sama huoli haihtui hyvissä ajoin, ennen kun Prismalle paikkaa kaavoitettiin, eikä se kestä nytkään.

Supermarketin sulkemisen jälkeen ehdottelin, että tiloihin voisi perustaa paikallisen messukeskuksen, jonka yhteyteen voisi varata tilaa kauppahallille. Paikka on lähellä linja-autoasemaa ja majoitustiloja ja sillä on jo suuri parkkipaikka. Vääränlainen, liian rohkea ja liian kaukana laatikosta oleva visio aiheutti lähinnä huvitusta.

Josko asian voisi nyt muotoilla uudelleen niin, että mitä jos lähtökohdaksi otettaisi se, että kaupungin tulisi taata edellytykset yrittämiselle torin ympärillä, joka alueena on alkujaankin muodostunut yrittämisen ympärille? Mitäpä jos ajateltaisiin torin ympäristö kauppa- ja palvelukeskuksena? Jospa pidettäisiin huolta, että kulku puotien välillä on vaivatonta ja esteetöntä niin autolla kuin kävellen ja sinne olisi helppo saapua kauempaakin omalla autolla saaden auto myös parkkiin selkeään paikkaan, kuin kauppakeskuksen parkkipaikalle ikään? Mitä jos meillä olisi selkeät opasteet, mistä mitäkin kauppoja ja palveluita löytyy ja jospa tyhjiä tiloja välitettäisi vuokralaisille yhtä keskitetysti ja tehokkaasti kuin mitä kauppakeskuksissakin tehdään? Mitä jos keskityttäisi markkinoinnissa puhumaan palveluryppäästä sen sijaan, että kukin yritys yrittäisi luoda omaa asiakasvirtaansa, kaupungin keskittyessä puhumaan torista ja lammesta?

Jospa tällaisilla keinoilla luotaisi, parannettaisi ja ylläpidettäisi niitä edellytyksiä yrittää eri aloilla?

Suurin osa keskustan liikehuoneistojen vuokrista ovat jo nyt alemmalla tasolla kuin ostoskeskuksissa, eikä niihin liity vastaavia tiukkoja ehtoja. Se pitäisi pystyä kertomaan myös yrityksille. Ongelma ei ratkea myöskään tempauksilla tai tapahtumilla, jotka hetkittäin nostavat asiakasvirtoja, vaan nämä virrat on saatava pysyviksi, jotta tilanne ruokkii itseään. Se tapahtuu vain saamalla yrityksiä ja palveluita keskustaan, ja siinä kaupunki voi auttaa monella eri tavalla luomalla edellytyksiä ja tarjoamalla toimivia palveluita.

Tahdosta se tämäkin asia on kiinni. Ei teennäisestä puuhastelusta ja oletuksista vaan tekemisestä, tarpeen kuuntelemisesta ja siihen vastaamisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti