Mielipiteet

Edes jotakin järkeä

Olutta ja muita alkoholijuomia saa kesäkuusta ravintoloista iltakymmeneen asti. Kuva: Rauno Lahti
Olutta ja muita alkoholijuomia saa kesäkuusta ravintoloista iltakymmeneen asti. Kuva: Rauno Lahti

Nyt sekin on nähty. Suomen nykysenaatti teki järkipäätöksen. Soittoruokalat saavat olla auki klo 23 asti.

Onneksi tarjoilu loppuu jo klo 22.00, etteivät ihmiset ehdi vetää kotona tainnutuslientä ämpärikaupalla.

Tähän asti pohjia on vedetty puolille öin ja baariin kiiruhdettu, jos on päästy, sen jälkeen. Viiden pintaan on könytty kohti kotia riekkuen.

Takavuosina ravintolakulttuuri oli säällistä. Voileipä piti tilata ennen kuin tarjoilija kiikutti grogin pöytään. Leipää kierrätettiin pöydästä toiseen. Vasta kolmannen jälkeen saatiin uusi annos Vinettoa.

Tarina kertoo, että joskus leipä oli erinäköinen, kun se palautettiin keittiöön. Sen päällä ollut suolasilakka oli illan aikana saanut tikkujalat ja tupakannatsan suuhunsa.

50-luvulla Hesarissa oli Valion baarin ilmoitus: puoli kiloa jäätelöä = 1 kalja, 1 lihapiirakka = 1 kalja, toinen lihapiirakka= 1 kalja, 2 lakritsia = 1 kalja.

Ravintoaan mentiin puku päällä. Ei missään haalareissa eikä varsinkaan navettavaatteissa.

Yksinäisiltä naisilta oli pääsy kielletty. Maalaisillakaan ei ollut lupa tulla, maaseudulla baareja juurikaan ollut. Näin varjeltiin maajusseja viinan kiroilta.

Sekin hyöty tarjoilun loppumisesta kympin uutisten aikoihin on, että ne joilla on vielä töitä, ehtivät työmaalle sirkein silmin.

Toisaalta nyt baareissa otetaan pohjat ja riekkuminen ja naapureiden häirintä jatkuu kotona.

Kapakoissa alkaa näkyä taas alkoholitarkastajia. Tilaavat pienen kahvin ja jäävät nurkkapöytään istumaan ja vaanimaan lehden takaa.

Jos huomaavat, että rajoituksia ei totella, niin läjäyttävät kuukaudeksi lapun luukulle.

Sitä vanhaa hyvää aikaa kaipaillen

Uusimmat

Näkoislehti

29.11.2020

Fingerpori

comic