Mielipiteet

Ei Assille, kyllä peruskorjaukselle – Tähtisairaalan imagohaaveet ovat sairaanhoitopiirille ja Kanta-Hämeen kunnille todella kallista puuhaa

Havainnekuva Assi-sairaalan pääsisäänkäynnistä. Kuva: Team Integrated/KHSHP
Havainnekuva Assi-sairaalan pääsisäänkäynnistä. Kuva: Team Integrated/KHSHP

Hämäläisyys ei nyt voi olla syy jossitteluun, eikä viivyttelyyn! Assi-hankkeen valmistelun myötä sairaanhoitopiirille on aiheutunut kustannuksia jo nyt käsittämättömät yli 26 miljoonaa euroa. Tuolla summalla olisi jo komeasti tehty vaikkapa tarvittavat keskussairaalan vaiheittaiset linjasaneeraukset kuntoon.

Kesän ajan Assi-hanke on ollut keskeytettynä sairaanhoitopiirin päätöksellä johtuen hankkeen huomattavan korkeiksi nousseista rakennuskustannuksista! Miksi Assi-sairaalan rakennusneliöiden hinta on paljon kalliimpi, kuin lähiaikoina rakennetuissa maamme muissa sairaaloissa?

Miksi pieni sairaanhoitopiiri on ylipäätään ryhtynyt rakennuttamaan uutta sairaalaa nykyisen hyvin toimivan sairaalan viereen ja hyväksyy rakentamisen hinnaksi mitä tahansa? Tähtisairaalan imagohaaveet ovat sairaanhoitopiirille ja Kanta-Hämeen kunnille todella kallista puuhaa.

Sairaanhoitopiirin johto ja hallitus ovat nyt syksyllä kuitenkin päättäneet jatkaa Assi-hankkeen suunnittelua yhdessä entisten ns. kumppaneittensa kanssa. Kannustimena uusi arvaus hiukan pienemmästä hankkeen kustannusarviosta, mutta samalla se tarkoitti myös rakennettavien neliöiden merkittävää supistamista edelleen. Pystyttäisiinkö edes nykyiset toiminnot tuottamaan ”kutistetussa” uudessa sairaalassa?

On myös ilmennyt, että Assi-hankkeen päärahoittajaksi valittu Kuntarahoitus Oyj on luopunut aiemmin sovitusta täydestä rahoitusosuudesta, ja katsoo rahoittavansa vain puolet sovitusta rahoitustarpeesta. Kuntarahoitus oli varmasti tiedostanut myös kuntien nyt jo reippaan ylivelkaantumisen ja muutenkin heikon taloudellisen tilanteen. Kuntien taloudelliset, kriisikuntakriteerit näyttäisivät toteutuvan yllättävän pian, jos Assi -hanke toteutuu. Pitää myös muistaa, että nykyisistä keskussairaalan rakennuksista tehtävät poistot tulevat rasittamaan kuntien taloutta todella merkittävästi.

Kysymme Kanta-Hämeen poliittisilta puolueilta: Onko Hämeenlinnan Assi -hanke teille sen arvoinen tavoite, jolla haluatte pysäyttää kaikki muut kunnalliset investoinnit pitkäksi aikaa muualla Kanta-Hämeessä? Kuntien investointiasteen laskiessa ja vakuuksien ollessa kiinni Assissa, on sillä erittäin raju lamaannuttava vaikutus maakunnan muihin kuntiin, yrityksiin ja työllisyyteen sekä maakunnan houkuttelevuuteen ym..

Nyt syksyllä sairaanhoitopiiri kilpailuttaa useita tahoja rahoituksen uudelleen järjestämiseksi. Rahoituksen tarjouspyyntöjen vastaukset käsittelee sairaanhoitopiirin hallitus marraskuussa ja valtuusto joulukuussa.

On päätösten aika, sekä erityisen painava ja vakava syy jättää Hämeenlinnan Assi-hanke toteuttamatta. Nyt on paljon järkevämpää ryhtyä selvittämään nykyisen Kanta-Hämeen keskussairaalan tilojen peruskorjauksen tarvetta, ja hyödyntää niitä, kestävän kehityksen ajatuksen mukaan. Nyt on myös Kanta-Hämeessä syytä kaikin keinoin ryhtyä tukemaan kuntia ja niiden mahdollisuuksia järjestää asukkailleen hyviä palveluita. Kunnat tarvitsevat lisää elinvoimaa eivät sen supistamista.

Uusimmat

Fingerpori

comic