Mielipiteet

Ei leikata kotitalousvähennystä!

Kotitalousvähennys on nerokas keksintö: sen avulla kotiin voi hankkia siivous-, kodinhoito-, remontti- ja lastenhoitoapua. Suosittu vähennys helpottaa arkea, poistaa harmaata taloutta ja tukee pienyrittäjyyttä.

En keksi yhtään hyvää syytä, miksi Rinteen hallitus leikkaa ja heikentää kotitalousvähennystä ensi vuoden budjetissa. Sen täytyy olla yksinomaan ideologista, sillä hyötyjiä ei ole. Harkitsematon päätös vaikeuttaa niin lapsiperheiden kuin eläkeläistenkin arkea.

Sen sijaan, että kotitalousvähennystä leikataan, sitä kannattaisi laajentaa. Seniorikansalaisia on yhä enemmän. Ikääntyvillä tulisi olla mahdollisuus elää hyvää, omia toiveita vastaavaa elämää mahdollisimman pitkään kotona.

Kokoomus esittää eduskunnassa paitsi kotitalousvähennyksen leikkauksen perumista, myös uutta laajempaa kotitalousvähennystä senioreille. Yli 75-vuotiaiden parempi kotitalousvähennys tukisi hyvää elämänlaatua ja kotona asumista. Se tekisi palvelujen hankkimisen kotiin mahdolliseksi myös kaikkein pienituloisimmille eläkeläisille.

Tarvitsemme tekoja, jotta kotona asuminen olisi turvallista, vastaisi ihmisen omia odotuksia hyvästä elämästä ja tukisi myös omaisten, erityisesti omaishoitajien, jaksamista. Hyvää elämänlaatua edistäisi mahdollisuus hankkia kotiin palveluja, kuten ruokaa, siivousapua ja muuta kodinhoitoa.

Kokoomuksen ehdotus perustuu Sitran kehittämään malliin, jossa vähennysoikeus kasvaisi 70 prosenttiin, sadan euron omavastuu poistuisi ja palvelujen ostoon annettaisiin enintään 1200 euroa vuodessa tukea niille, joiden verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen. Kotitalousvähennys olisi pienituloisille suoran tuen ja verohuojennuksen yhdistelmä – siis mahdollinen kaikkein pienimpienkin eläkkeiden saajille. Arvioiden mukaan mallin suurimpia hyötyjiä olisivat pientä eläkettä saavat naiset.

Uusi malli helpottaisi myös julkisiin hoivapalveluihin kohdistuvaa kasvupainetta. Kotitalousvähennyksen laajentaminen tukisi paikallista yrittäjyyttä ja toisi palvelusektorille uusia työpaikkoja.

Laajempi kotitalousvähennys helpottaisi ikäihmisten itsensä lisäksi myös ruuhkavuosien keskellä elävien omaisten ja läheisten jaksamista ja todennäköisesti omaatuntoakin. Jokainen toivoo omalle läheiselleen hyvää ja kantaa huolta niinä päivinä ja tunteina, kun ei voi olla itse läsnä auttamassa.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin sisältyy uuden kotitalousvähennyksen lisäksi myös korotus pienimpiin eläkkeisiin sekä eläkeläisten verotuksen kevennys.

Kotitalousvähennys auttaa ikäihmisten lisäksi perheitä. Suomi haluaa olla perheystävällinen maa, ja juuri kotitalousvähennys tuo helpotusta lapsiperhearjen kiireeseen ja lastenhoito-ongelmiin. Kotitalousvähennys lisää työllisyyttä, tukee yrittäjyyttä ja kitkee harmaata taloutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti