Mielipiteet

Mielipide: Ei mitään uutta Forssan koulusäästöjen tiimoilta – Tämän hetken päättäjiä kehotan katsomaan vielä kauemmaksi menneisiin vuosikymmeniin

Kuva: Riku Hasari / HäSa
Kuva: Riku Hasari / HäSa

Forssan päättäjät innostuivat ennen joulua keskustelemaan muustakin kuin koulujen lakkauttamisesta. Erään tärkeän asian otti esille Emmi Lintonen, kun hän otsikoi (FL 22.12) mielipiteensä: ”Katse kauemmaksi!”

Vaikka tilastot eivät aina kerro totuutta, tässä oli paljon sellaista. joka antoi itselleni aiheen katsoa kauemmaksi taaksepäin – aina vuoteen 1994 asti. Silloin opiskeltiin ”tuntikehyksen” rahoituksen puitteissa.

Tuolloin Forssassa tehtiin kolme ratkaisevaa päätöstä, joiden kielteiset vaikutukset jatkuivat pitkään ja heijastuvat vieläkin osittain esim. oppilaskohtaisissa määrärahoissa, jotka ovat tällä hetkellä todella pienet! -1. Kaupunki sai valtionosuutta 55 virkaan, mutta täytti vain 52 -2. Tuntikehyksen puitteissa piti antaa tukiopetusta 2vkt/op. Sitä annettiin vain !/2t – 3.Kerhotoiminta lopetettiin kokonaan.

Näillä päätöksillä leikattiin ”kehystä” n. 20%. Kun aikaisemmin oli leikattu jo 5%, oli kokonaisleikkaus lyhyellä ajalla 25%. Tällöin Forssassa annettiin opetusta vuosien ajan alle minimimäärän!

Tein 23.5.1994 valtuustoaloitteen kaikkien valtionosuuksiin saatujen virkojen täyttämiseksi.

Täysimääräisen tukiopetuksen palauttamiseksi seuraavaan talousarvioon tein aloitteen 19.8.1994.

Aikaisemman erittäin runsaaseen ja todella tarpeelliseen kerhotoimintaan esitin talousarvioon 100 000 markan määrärahaa, jolla osa olisi voitu palauttaa.

Kaikki aloitteet tyrmättiin melko selkein luvuin!

Lintosen asukaslukuun perustuva tilasto osoittaa suunnilleen saman eron olevan tällä hetkellä naapureihin verrattuna. Leikkauksia määrärahoista ei voi enää tehdä!

Tämän hetken päättäjiä kehotan katsomaan vielä kauemmaksi aikaan, jolloin:

1. Forssaan perustettiin v 1897 ensimmäinen kunnallinen kansakoulu (Kuhala/Talsoila), jonka piti taata kaikille tehdaskylän lapsille kansakoulun antama sivistys.

2. Vuonna 1899 jatkoi ensimmäinen maaseudulle perustettu oppikoulu Forssan suomalainen yhteiskoulu sivistyksen polkua eteenpäin.

3. Vuonna 1904 perustettiin Forssan ruotsalainen yhteiskoulu.

Rahaa ei tuolloin ollut samalla tavalla käytössä kuin tällä hetkellä, mutta A.W. Wahrenin viitoittama tie (aikaansai mm. 5 kansakoulua) johti hyvään lopputulokseen. Yhdelläkään koululla ei ollut aloittaessaan edes omia seiniä!

Eduskunnassa vaadittiin muutamia vuosia sitten koulutuksen kunnian palauttamista.

Forssassa se voitaisiin aloittaa historiaansa kunnioittaen alakoulusta alkaen juhlavuonna, kun kaupunki täyttää 175 vuotta ja Talsoilan koulu 125 vuotta. Minnalle kiitokset asiallisesta tilastosta ja Turkalle terveisiä, että viimeisten vuosikymmenien aikana on lapsiystävällisessä Forssassa käyty useita ”keskusteluja” opetuksen määrärahoista, koska lapseen sijoitettu euro tulee moninkertaisena takaisin tulevaisuudessa!

Hyvää alkanutta vuotta!

Uusimmat

Fingerpori

comic