Mielipiteet

Ei ne kulut vaan holtittomat menot

Forssan taloudenhoidossa investoinnit arvioidaan toistuvasti alakanttiin. Kauppakadun liikenneympyrä ja patoremontti menivät enemmän kuin vuoden alijäämän verran alakanttiin. Hyvältä ei vaikuta Kauppakadun remonttikaan. Kävi ilmi, että yritykset tarvitsevat parkkipaikkoja kadunvarteen, kuten kävi ilmi myös Kartanonkadun remontin yhteydessä. Joustokaukaloa vaihdettaessa kävi ilmi, että katsomon rakenteita pitää uusia. Odottelen jo, mitä tulee ilmi Kuosikeskuksen kohdalla. Kyllä näistä varoitettiin, mutta se sivuutettiin pirujen maalailuna.

Joustokaukalon ja Kuosikeskuksen yhteydessä kannettiin huolta siitä, että niitä rahoja tarvittaisiin hoivakodin kunnostukseen vesivahinkojen jäljiltä. Toruttiin, ettei näitä saa asettaa vastakkain, mutta totta kai saa – ja pitääkin: kysehän on samoista määrärahoista. Sen selvemmin ne eivät voi vastakkain olla. Nyt hoivakoti jäänee huomiotta jo toista vuotta, koska nämä kaksi muuta ilmaantuivat etusijalle. Mahdollista lisätalousarviota tuskin vastustetaan, kun sitä perustellaan hoivakodin remontilla, ja näin tehdään joustokaukalon ja Kuosikeskuksen lisäksi alijäämää.

Tästä päästäänkin monikylään. Alkujaan esitys olikin vielä järkevä, mutta sitten valmistelussa alkoi tapahtua kummia. Hinnasta on jäänyt pois kalustus ja se maksetaan ajallaan jostain muista rahoista. Hyvä laadunvalvonta muuttui joksikin, minkä kaupungin henkilökunta voi tehdä muiden toimien lomassa, mutta mikä on kuitenkin liian suuri ja kallis työ antaa ulkopuolisen tekemäksi. Hintaa tosin ei ole selvitetty, mutta näin tiedetään. Rakennuksen piti myös tuoda säästöä käyttömenoihin, mutta koska Kuhalan koulu jää nyt purkamatta, ei näitä säästöjä juuri ole tulossa. Hinta-arvio ei ole laskenut, mutta saadaan vähemmän.

Huomiotta on jäänyt, että kun väki vähenee jatkuvasti niin sen myötä myös kaupungin velkataakka asukasta kohden kasvaa jatkuvasti, vaikka velkaa ei otettaisi yhtään lisää. Sen ymmärtäminen voisi hillitä hinkua nostaa velan määrää kuntien keskitason tietämiin odotuksin, joiden pohja on jo sulanut.

Ollaan ylpeitä, että Pärjäävä Forssa -säästöohjelmalla saatiin parin miljoonan säästöt erottamatta ketään – mitä nyt jätettiin vain virat täyttämättä. Saa nähdä, mitä jätetään täyttämättä, kun ohjelman toinen osa alkaa. Saavutettu säästö on laiha lohtu, kun sen edestä hyväksytään lisää alibudjetoituja ja liian suuria hankkeita.

Totuus on, että Forssa välttyisi toistuvalta alijäämältä ja säästöohjelmilta, jos hankkeet toteutettaisiin päämäärätietoisesti järkevällä aikataululla ja mittasuhteilla realistisin kustannusarvioin – Kunnioittamalla selvää investointiohjelmaa, jolla pidettäisi paikat kunnossa pitkään ja kehitettäisi palveluita vastaamaan kaikkien tarpeita – ei vain eturyhmien.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti