Mielipiteet

Ei nimi peuraa pahenna

Mikäs se sieltä kurkistaa? Kuva: Tapio Tuomela
Mikäs se sieltä kurkistaa? Kuva: Tapio Tuomela

Nimetön kirjoittaja (FL 2.2.) on mielestään kokenut kiusallisia hetkiä ulkomailla, koska ilmeisesti suomenkieltä hyvin taitavat ovat huomanneet, että valkohäntäpeuraa ei aina nimitetäkään -kauriiksi.

Näin vanhemmat ja jonnin verran luontoa harrastaneet muistavat 1950-luvulla em. sympaattista hirvieläintä sanotun ensimmäisen tarhauspaikkansa mukaan jopa Laukon peuraksi. Onneksi en ollut silloin vielä ulkomailla ja joutunut häpeän kohteeksi.

Noista ajoista on nyt vierähtänyt ulkomailla runsaat 40 vuotta, valtaosaltaan saksankielisellä alueella mutta lomilla ja läpikulkumatkoilla usein muillakin kielialueilla, Alpeista pohjoiseen, kaakkoon ja etelään. Tällöin on luonnonharrastajien parissa tullut teemaksi myös Suomen eläimistö.

Suurin häpeän aihe on meikäläiselle tällöin ollut, ei peura- tai kaurisnimitykset, vaan että harvaan asuttu kotimaani ei pysty suvaitsemaan susia, karhuja ja ilveksiä kuin murto-osan siitä, mitä pinta-alaltaan pienemmät ja tiheään asutut maat, kuten Romania, Bulgaria, Liettua, Latvia, Puola, Slovakia jne.

Sen sijaan jos kertoisin Suomessa valkohäntäpeuran muuttuneen kauriiksi, edellisen vasan kokoluokkaa olevaksi otukseksi, oletettaisiin lausahduksen ainakin metsästäjien parissa johtuvan liiallisesta Jagateestä (Jägertee) tai Jägermeisterista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti