Mielipiteet

Mielipide: Pisteitä en terveyskeskukselle nyt voi antaa, mutta toivomuksen kyllä, että omalääkärisysteemiin kannattaisi palata

Kirjoittaja toivoo paluuta omalääkäriaikaan. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kirjoittaja toivoo paluuta omalääkäriaikaan. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Sain pahan ripulin lokakuun alussa ja soitin terveyskeskukseen, sain takaisinsoitossa neuvon: Soittakaa apteekkiin ja kysykää lääkettä. Söin saamani lääkekuurin ja sama vastaus neljä viikkoa myöhemmin, kun taas kysyin lääkettä ripuliin. Ihmettelin, mihin lääkärit ovat kadonneet, kun omalääkäriaikana soitin aamukahdeksalta, niin yhdeltätoista jo puhuin lääkärin kanssa hänen pöydän vieressä. Menin taas samaan apteekkiin ja sain lääkettä neljän päivän annoksen, ei apua.

Välillä sain kuntosalikaveriltakin vihjeen, mikä minua saattaa vaivata: jauhoallergia, keliakia. Leipien syömisen lopettamisesta oli apua kaksi viikkoa.

Ripulini on sellaista, että vatsa tyhjenee nesteisenä liejuna wc-pyttyyn jopa neljä kertaa yössä kahden tunnin välein. Nuku siinä sitten.

Taas kului kaksi viikkoa. Lääkäri soitti terveyskeskuksesta, sanoi laittaneensa lähetteen laboratorioon verikoetta ja ulostenäytettä varten, joista tulokset kestävät yli viikon. Odottelun jälkeen lääkäriltä tuli viesti puhelimeeni, jossa kertoi tarvittavan sairaalatutkimuksia ja laittaneensa lähetteen sairaalaan lisätutkimuksia varten.

Aikaa on kulunut sairauden alusta tähän päivään noin 3 kuukautta. Tässä lyhyesti kerrottuna sairauskertomukseni, joka alkaa käydä hermoilleni. Pisteitä en terveyskeskukselle nyt voi antaa, mutta toivomuksen kyllä, että omalääkärisysteemi oli paljon parempi ja siihen kannattaisi palata.

Silloin olisi aina nimi tiedossa, keneen ottaisi yhteyttä lääkärin palveluja tarvitessaan.

Sen sijaan annan paljon pisteitä keskiviikkona (FL 29.12.) Ami Laaksosen kolumnista Yhteistyökykyä yli puoluerajojen ja Seppo Vuorion mielipidekirjoituksesta Synnytyksestä saattohoitoon. Kumpikin loppuunajateltuja asioita, joista olen samaa mieltä.

Uusimmat

Fingerpori

comic