Mielipiteet

Eikö nähdä metsää puilta? – Pitäisi suosia suomalaista

Suomalaiset elintarvikkeet ovat myös ympäristöystävällisiä. Kuva: Tuomela Tapio
Suomalaiset elintarvikkeet ovat myös ympäristöystävällisiä. Kuva: Tuomela Tapio

80 % suomalaisista katsoo elävänsä ympäristön kannalta kestävästi.

Kun kysytään sitten, mitä pitäisi tehdä luonnon saastumisen estämiseksi, tulee heille lähinnä mieleen maatalous ja teollisuus ja kaivokset, turpeen tuotanto ja vastaavat. Unohtuu myös se, että sitä tehdään, mitä kysytään ja mitä itse voisi tehdä.

Siinä unohtuvat myös sellaiset pikkuasiat kuin toinen asunto eli kesämökki ja sinne ajetut sadat miljoonat kilometrit, miljoonat etelänmatkat, lähes miljoona lemmikkikoiraa, jotka syövät tuontilihaa ym.

Valitetaan myös kotimaisen maatalouden saasteista, mutta syödään ilman huolen häivää valtavat määrät mm. riisiä, jonka hiilidioksidipäästöt ovat kotimaisen viljan ja perunoiden ravintoarvoihin verrattuna vähintäänkin 100-kertaiset! Myös niiden viljelyyn käytetään vettä, lannoitteita ja erilaisia torjunta-aineita aivan eri sfääreissä, kuin kotimaisissa tuotteissa. Lisäksi riisin hinta on kaupassa noin 6 € ja perunan noin 1 € kilolta. Mutta se ei kuluttajaa tunnu haittaavan.

Saastumisesta huolissaan oleva nuoriso syö surutta myös sushia, joka on kääritty uhanalaisen kalan fileeseen. Maksaa kaupassa 20 € / kilo. Puhumattakaan avokadosta, joka on oikea luonnon supertuho.

Väitetään kuluttajien suosivan kotimaista ja luomua, mutta yhä useamman perheen kattilassa on kotimaisen perunan sijaan toiselta puolen maailmaa tuotua bataattia. Samoin muita vastaavia yhä kasvavassa määrin.

Kaikki kotimaiset viljat, kanamunat, maito jopa broileri ovat huomattavasti ympäristöystävällisempiä ravintoarvolla mitattuna, kuin vaikkapa banaani, lehtisalaatti tai soija, joita vegaanit niin mielellään suosivat. Eikä tunnu missään, vaikka sademetsiä tuhotaan valtavasti palmuöljy- ja soijaviljelysten tieltä.

Suomesta on myös lähes loppunut kukkien kasvatus, kun kansa ostaa tuontikukkia. Hollannista kulkee Euroopan halki satoja rekkoja vuodessa tuoden siellä massiivisesti viljeltyjä tulppaaneja ja muita kasveja. Eikö se siellä saastutakaan ja syrjäytä ruoan tuotantoa?

Kun vaaditaan turpeentuotannon lopettamista Suomessa, niin miksei vaadita Norjaa lopettamaan öljynporausta? Sen saastuttava vaikutus on monin verroin suurempaa. Tai ruskohiilen kaivuuta Baltiassa?

Kun haukutaan saastuttaa Talvivaaran kaivosta, niin helposti unohtuu se, että siellä louhitaan juuri niitä metalleja, joita käytetään ”ympäristöystävällisten” autojen akkujen tekoon. Se korvaa myös Afrikassa orjatyövoimalla tuotetun vastaavan metallin.

Uusimmat

Fingerpori

comic