Mielipiteet

Eläkevarojen riittävyys

Jo kansakoulussa opittiin sanat menot ja tulot. Vuoden 2017 eläkevarojen varat olivat 202,3 mrd (lue miljardia euroa) ja kerätyt eläkevarat 21,3 mrd (työnantajan, työntekijän eläkemaksuosuudet sekä yrittäjien osuus yhteensä). Maksetut eläkkeet oli 27 mrd ja näiden menojen ja tulojen erotus on 5,7 mrd.. Kulut varojen hoidosta on 0,5 mrd. Laskelmaani tarkastelen ilman sijoitustuottoa ja valtionosuuksia. Laskutoimituksen jälkeen tulokseksi saan nykyisen eläkevarojen riittävyydeksi 32 vuodeksi, mutta päättäjät laskutoimituksena riittävyys onkin vain noin 7 vuotta? Ero on kahden laskelman välillä hurjan suuri! Nyt tarvitaan punakynää merkitsemään oikein tai väärin laskettua vastausta?

Valtiokin osallistuu yrittäjien ja merimiesten eläkemaksuihin 3,6 mrd eurolla. Niin kerättyjen ja maksettujen erotus on enää 2,6 mrd euroa. Tällä nykytyöllisyysmenoilla ja tulovaroilla eläkekassan varat riittäisivät noin 80 vuodeksi! Jospa kassaan ei kosketa ja 10 mrd tuotosta vähennetään 2,6 mrd, jää käyttöön 7,4 mrd., niin jokaiselle eläkeläiselle pystytään tasapuolisesti maksamaan n. 400 euroa kuukaudessa lisäeläkettä tai pieneläkeläisille 800 euroa kk lisää eläkettä vuosittain!

Elinajan odote Suomessa on keskimäärin 80 vuotta, miehillä 77 vuotta ja naisilla 83 vuotta. Suuri ikäpolvi alkaa vähetä vauhdilla laskennallisesti noin vuodesta 2026 alkaen siis noin 7 vuoden kuluttua, jolloin eläkekassojen menot pienenevät! Sen näkee sitten aikanaan todellisen vähenemisen.

Tuleva hallituksemme kaavailee antavansa pieneläkeläisille eläkekorotusta 100 euroa/kk, mutta mielestäni hallituksellamme on varaa antaa se viimeisin oman laskelmani mukainen korotus kaikille eläkeläisille, 400 euroa/kk.

Kansan vaurastuessa valtion menot pienenevät, sossuluukkujen heitto-ovien liike hiljenee ja työllisyys kasvaa,verotulot lisääntyy jne. Kunnat ja kaupungit saavat pelastusrenkaan holtittoman ylivelkaantumisen velanhoitoonsa. Jo aikaisempinakin vuosina näin olen sanomalehtien mielipidepalstoilla tuonut esiin, mutta päättäjät ei vastaa vaikka en metsään huutaisikaan! Tässä kertaukseni laskentakaavastani ja kun sananlaskutkin sanoo: Kertaus on opin äiti ja oppi ei ojaan kaada! Eri mieltäkin saa olla eläkevarojen riittävyydestä!

Uusimmat

Fingerpori

comic