Mielipiteet

Elämän kunnioittamisesta

Elämän kunnioittaminen on arvo, itsestään selvyys, hyve. Mitä tapahtuukaan, kun pitäisi kunnioittaa myös toiseen lajiin kuuluvan elämää? Esimerkiksi tuotantoeläimen? Ihminen on arkipäiväistänyt ja normalisoinut tämän tilanteen, jossa eläinten silmitön ja julmaakin julmempi hyödyntäminen on jokapäiväistä ja kaavamaisuudessaan jopa ”hyväksyttävää”! Näin ei todellakaan ole!

Puolasta tuotu naudanliha ja sen mahdolliset haitat nostivat äskettäin kohun. Kuka muisti mainita tai ajatella niitä eläimiä, jotka kokivat järkyttävää kohtelua kyseisellä teurastamolla? Entä uutinen teuraskuljetuksesta, jolla sika kuoli sisäiseen verenvuotoon jäätyään puristuksiin lastaustilanteessa?

Eläimet, joita potkitaan ja lyödään, jotka kärsivät janosta, nälästä, kylmästä tai kuumasta tai totaalisesta hoidon puutteesta? Muistetaanko näitä viattomia uhreja, kun kaupan hyllystä valitaan siististi pakattu pala heidän ruumistaan? Vaikuttaako tämä kaikki valintoihimme? Vaikuttaako se, että kaikki julki tullut kauheus on vain jäävuoren huippu?

Tuomiot eläinsuojelurikoksista ovat mitättömiä. Valvonta on satunnaista ja puutteellista. Tätä kaikkeako kuluttaja todella haluaa tukea vaivalla ansaitsemillaan rahoilla?

Mitä useampi meistä pysähtyisi miettimään valintojemme todellista hintaa ja tekisi toisenlaisen päätöksen, sen elämää kunnioittavan päätöksen, sitä paremmaksi maailma muuttuisi, meille kaikille.

Eläimet ovat yksilöitä, tuntevia olentoja kuten mekin. Meillä ei ole oikeutta hyödyntää ja hyväksikäyttää heitä vaan velvollisuus huolehtia, arvostaa ja kunnioittaa kaikkia lajeja, joiden kanssa saamme tämän Telluksemme jakaa. Aikamme täällä on loppumassa, omasta syystämme. Sen ajan voisimme käyttää tekemällä ja jakamalla hyvää. Eikö olisikin virkistävää toimia vaihteeksi niin?

Ilona PirinenForssa

Uusimmat

Fingerpori

comic