Mielipiteet

Elämässä muutakin kuin työ ja arki

Forssan Lehdessä oli sunnuntaina 30.9. hieno juttu kansalaisopiston toiminnasta. Oli hienoa lukea kansalaisopiston opiskelijoiden ja opettajien toiminnasta ja siitä ilosta, joka välittyi oppimisen ja opettamisen ilosta haastateltujen välityksellä.

Artikkelissa kerrottiin tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kansalaisopistoissa harrastaminen lisää hyvinvointia. Olen itse aivan samaa mieltä. Uuden oppiminen on hieno asia, joka on meillä Suomessa mahdollistettu upeasti myös meille aikuisille juuri esimerkiksi kansalaisopistojen ja työväenopistojen parissa.

Tunnustan itse löytäneeni kansan- ja työväenopistot vasta muutettuani Ypäjältä Helsinkiin vuonna 2000. Olen käynyt mm. kokkauskursseilla, improkursseilla ja opiskelemassa kieliä. Useamman vuoden viron opintojen lisäksi aloitin tänä syksynä venäjän alkeet, koska esimerkiksi venäjän aakkosten osaamisesta ei ole koskaan haittaa.

Mutta millaisen työn takana nuo opinnot ovat olleetkaan! Se, että pääsee kurssille Helsingissä, on vaatinut tarkkaa aikatauluttamista ja istumista netin ääressä, koska kurssien ilmoittautumisten alkaessa, parhaat kurssit varataan muutamassa minuutissa. Olen monena vuonna jäänyt ”rannalle ruikuttelemaan”, koska olen myöhästynyt kurssi-ilmoittautumisesta vaikka vain vartin verran. Niin kova kysyntä pääkaupunkiseudulla on kansan- ja työväenopiston kursseille. Mutta kun olen haluamalleni kurssille päässyt, olen nauttinut todella paljon.

Oli ikävää lukea, että säästöt uhkaavat Forssan seudun kansalaisopistoja. Forssan seudun opistoilla on todella monipuolinen valikoima eri kursseja. Tämän koin myös itse. Koska en mahtunut mukaan Helsingissä haluamaani opintojaksoon, suoritin kasvatustieteen perusopinnot Forssassa talvella 2016–2017 ajaen kerran-pari viikossa työpäivän päätteeksi Helsingistä Forssaan ja takaisin. Viime talvena 2017–2018 taas ajoin Helsingistä Hämeenlinnaan suorittaen Lapin Yliopiston opintoja Hämeenlinnassa. Enkä muuten ollut ainoa ns. ”pitkänmatkalainen” kummallakaan kerralla.

Olen muutenkin myös ilolla seurannut vuosien varrella sitä monipuolisuutta, mikä Forssan seudun opistojen kurssitarjonnassa on. Myös muutamista tutuista opettajista välittyy se opettamisen ilo, joka kertautuu edelleen opiskelijoissa ja heidän tuloksissaan.

Puolentoista tunnin kielikurssi kerran viikossa tai käsillä tehtävä askartelu katkaisee monen työssäkäyvän arjen. Tai se tuo monelle työttömälle iloa arkeen. Puhumattakaan niistä eläkeläisistä, joilla olisi aikaa, intoa ja rahaa oppia uutta vain siksi, että nykyajan eläkeläisellä on siihen upeat mahdollisuudet. Siksi toivon, ettei säästöleikkuri käy Forssan seudun opistojen budjetin kohdalla.

Teillä on monipuolisia ja kiinnostavia kursseja tarjolla, sekä upeita ja motivoituneita opettajia. Pääkaupunkiseudulla nuo kurssit olisivat todella kysyttyjä ja jonotuslistat pitkiä. Niin ja hei, meitä opiskelijoita tulee muuten myös täältä kauempaakin!

Hyvää opiskelutalvea kaikille!

Jaakko Ahtientinen ypäjäläinen, nykyinen helsinkiläinen

Uusimmat

Fingerpori

comic