Mielipiteet

Eletty on kuin Ellun kanat – Nykymuotoinen elämäntyylimme sakkaa

Korona hiljensi Helsinki-Vantaan lentokentän. Kuva: Emilia Kangasluoma
Korona hiljensi Helsinki-Vantaan lentokentän. Kuva: Emilia Kangasluoma

Luontoäiti itse on päättänyt vauhdittaa ilmastonmuutoksen torjumista tai jopa sen pysäyttämistä. Lentokoneet seisovat kentillä, koska turhaa matkustamista on rajoitettu. Öljypohjaisten polttoaineitten kysyntä hiipuu talouden rattaiden hidastuessa.

Rahalla on totuttu saamaan kaikkea. Toisilla sitä on liikaa, toisilla ei lainkaan. Hyvinvointi-Suomen ylipalkatulla kansanosalla on rahankäyttöongelma vapaa-ajallaan. Kun ei ole päästy lentelemään kaukomaille, on lähdetty reissaamaan päämäärättömästi ympäri Suomea.

Lapin matkailun tulevaisuudesta kannetaan huolta. Tunturit on raiskattu laskettelurinteiksi ja viinanhöyryisten hotellien rakennuspaikoiksi. Jopa jätekuormat ajetaan satojen kilometrien päähän Ruotsin puolelle. Euroopan viimeiset erämaat on alistettu käryisten moottorikelkkasafarien pitopaikoiksi.

EU:n ilmastotavoitteiden toteutuminen on siirretty tuleville vuosikymmenille. Nykymuotoisen elämäntyylin sakkaaminen voi johtaa siihen, että nämä tavoitteet toteutuvat jo 2030-luvulle mentäessä.

Pentti Linkola opetti, että kaikkien ei tarvitse matkustaa. Riittää, kun yksi lähtee matkalle ja kertoo sitten muille, millaista kaukomailla oli. Nojatuolimatkoja voi tehdä ihan omalta kotisohvalta.

Nuorissa on tulevaisuus ja heihin pitää satsata. Hyvinvointiyhteiskunta, jossa vapaa-aika on viihdettä, on nostanut ammattiurheilun ihannoinnin käsittämättömälle tasolle. Työikäisen väestön määrän hiipuessa jokainen käsipari tarvitaan työmarkkinoille. Pärjäämme kyllä ilman ammattiurheilijoita, mutta emme ilman eri alojen ammattilaisia.

Maa- ja metsätaloutta syyllistetään ympäristörikollisiksi. Ilman näitä aloja emme istuisi tässä ja nyt ylipainoissamme. Meribiologit kertovat, että Itämeren tilan alamäki alkoi vesivessan tultua keksityksi. Paskomisella on ollut kova hinta.

Uusimmat

Fingerpori

comic