Mielipiteet

Emme ole holhouksessa, vaikka vanhoja olemmekin

Kuva: Henna Mäntymaa
Kuva: Henna Mäntymaa

Me ikäihmiset emme ole pelkästään hoivan tarpeessa olevia heikkoja ja sairaita. Olemme kuntamme arvokkaita asukkaita niin kuin kaikki muutkin. Olemme aktiivisia kansalaisia omien kykyjemme, osaamisemme ja jaksamisemme puitteissa. Olemme oman elämämme muokkaamia kokemusasiantuntijoita.

Emme halua jäädä läheistemme ja yhteiskunnan holhouksen kohteiksi. Vaikka emme aina kaikkea muista ja ajattelu iän myötä heikkenee, en silti usko, että opitut taidot ja tiedot helposti unohtuvat. Pystymme myös itse kantamaan vastuuta omasta hyvästä vanhuudestamme.

Tärkeää on kaikkien meidän toimintakyvyn säilyminen ja sen kaikkinainen tukeminen. Toimintakyky ei ole vain fyysistä toimintakykyä. Ihmisen asuin- ja elinympäristö, sosiaaliset suhteet ja taloudellinen toimeentulo vaikuttavat arjessa selviytymiseen ja koettuun hyvinvointiin.

 

Toinen tärkeä asia on esteetön ympäristö. Se on välttämätöntä muillekin kuin ikäihmisille. Esteetön ympäristö hyödyttää meitä kaikkia. Puhutaan siitä, että esteettömyys on kaiteita, tilavia hissejä tai hiekoitettuja teitä. Se on myös palvelujen saavutettavuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa ainakin itseä koskevaan päätöksentekoon.

Esteettömyys auttaa asumaan kotona pidempään; se tuo rikkautta elämään ja lisää sosiaalista osallisuutta.

Onneksi meillä on vielä toistaiseksi Ystävänkammarin tapainen paikka. Ystävänkammarissa voit tehdä treffit ystävien kanssa, lukea lehtiä, saada apua digilaitteiden ja puhelimen käyttöön. Sieltä saa myös kauppakassipalvelua, jos ei itse kykene kauppa-asioille tai Ystävänkammarista saa jopa ystävän saattajaksi vaikka lääkäriin.

 

Ystävänkammarin tapaisella toiminnalla Forssan kaupunki säästää tuhansia euroja, koska vapaaehtoistyöntekijät auttavat ikäihmisiä pärjäämään arjessa. Olen viime aikoina miettinyt, voisiko Forssassa olla vapaaehtoistyön toiminnan keskus, jossa kolmannen sektorin toimijat kokoontuisivat ja miettisivät yhdessä mm. ikäihmisten palveluja. Se edellyttäisi rahoituksen järjestämistä. Kaupunki ja seurakunta ovat olleet vuosia ratkaisevassa asemassa rahoituksen järjestämisessä, koska valtion tukien ennakointi on hankalaa ja vaihtelee vuosittain. Vuosi kerrallaan on onneksi päästy eteenpäin.

Pidemmän tähtäimen suunnitelmia on ollut kuitenkin vaikeaa tehdä. Toivottavasti Ystävänkammarin toimintaa arvostetaan tulevaisuudessakin ja ymmärretään se, että me ikäihmisetkin tarvitsemme kohtaamispaikan, jossa voimme tavata ja saada arjen palveluita.

Tässäpä olisi tuleville uusille valtuutetuille elämänmakuista työsarkaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic