Mielipiteet

Entinen puuvillamaksiini säilytettävä

Maat eri puolilla Eurooppaa vaalivat satoja vuosia vanhaa rakennuskantaa kunnostaen entisiä teollisuustiloja kulttuurikäyttöön. Yhtenä esimerkkinä on Englannin Hull, joka teollisuuden alasajon jälkeen kunnosti vanhat teollisuushallit kulttuuritiloiksi, kaupunki alkoi toipua pahasta taantumasta.

Forssa, yksi Suomen teollisen historian merkittävimmistä paikkakunnista, toimii aivan päinvastaisella tavalla. Uudeksi vanhojen arvorakennusten hävityskohteeksi on otettu Forssa-yhtiön vuonna 1916 rakentama puuvillamakasiini. Kaupungin poliittinen johto myötäilee häpeämättömästi alueen omistavaa Rakennusliike Laaksokunnas Oy:tä, joka haluaa vastoin sopimusta purkaa makasiinin.

Kun Laaksokunnas Oy hankki Makasiinirannan omistukseensa vuonna 2009, yhtiön toimitusjohtaja Matti Laaksolla oli varsin hyvin tiedossa, että yhtiöllä on velvollisuus säilyttää rakennus. Kävimme paikalla asiaa pohtimassa, mukana oli myös taiteilija Tuomas Vesala. Mietimme, mihin käyttöön rakennuksen voisi kunnostaa. Keskustelu päättyi Laakson toteamukseen: ”Autojen parkkihallin tästä voisi tehdä, jos ei muuta keksi!”

Koko Makasiininranta olisi tullut suunnitella niin, että makasiini on sen tärkeä oleellinen toimiva osa. Valitettavasti kaikki sen keskeistä roolia ehdottaneet suunnitelmat jäivät arkkitehtuurikilpailun hännille. Ketkä lienevät olleet raadissa?

On todella surullista, että Forssa kaupungin johto elää edelleen samassa menneessä nousukasmaailmassa, jossa 1960–1970-luvuilla hävitettiin Forssan arvokas puutalokeskusta ”Kanttinkulma”, Wiksbergin pytingit, säästöpankin ”Piparkakkutalo” ja monet muut arvorakennukset. Kun muu maailma rakentaa menestyksellistä tulevaisuutta kulttuurin varaan, Forssan kaupungin johto tekee kaikkensa tämän kehityksen estämiseksi.

Forssa-yhtiön insinööri Jalo Elersin suunnittelema, myöhemmin laajennettu, harvinaisilla rautaovilla varustettu, suojeltu makasiini tulee ehdottomasti säilyttää. On Forssalle häpeäksi, mikäli tämäkin kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti merkittävä arvokasrakennus tuhotaan. Sivistynyt yhteiskunta suojelee vanhoja rakennuksia kunnioittaakseen menneiden sukupolvien työtä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti