Mielipiteet

Entisten nuorten seniorivuodet ja asunnot Kanta-Hämeessä? Edullinen asuminen, kaunis luonto, sijainti luovat vetovoimaa Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seuduille

Ikäihmiset tarvitsevat erilaisia asumispalveluja. Kuva: Esko Tuovinen
Ikäihmiset tarvitsevat erilaisia asumispalveluja. Kuva: Esko Tuovinen

”Ikäihmisten asumispalveluja on monipuolistettava”, kirjoitti Timo Kaunisto (kesk.) digi-FL:ssä17.1. Kannatan Kauniston avausta. Minustakin asumisesta tulisi puhua. Uusia ajatuksia tulisi tuottaa sote-uudistuksessa.

Kanta-Hämeessä niin varsinkin tulisi tehdä, koska maakunta eläköityy ja harmaantuu väestöltään nopeasti ja hyvin pitkään. Hyvinvointia on samalla tarjottava kaikille ikäryhmille tässä ja nyt. Lisäksi ratkaisuillamme on nuorille varmistettava tulevaisuus.

Asumisen ja hoivan tarpeet muuttuvat ikääntymisen myötä, kirjoittaa Kaunisto. Ratkaisuksi kirjoitus tarjoaa mm. osuuskunta-asumisesta. Osuuskunnat tarjoavat hoivapalveluja jäsenilleen nyt jo mm. Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa. Minustakin tätä olisi pohdittava Kanta-Hämeessä – voisimme saada senioreille mahdollisesti asiaan paneutuneiden ja sitoutuneempien tekijöiden palveluja kuin pörssiyhtiöiden omistamilta hoivaketjuilta.

Asuminen kotona pitkään, sitten senioriasunnossa tai palvelutalossa on suuri kysymys jokaiselle joskus. Siirtymässä voisikin siksi ajatella esim. asumisoikeusasumista senioreille, tähän voisi liittyä esim. osuuskuntapohjaiset hoivapalvelut. Asumisoikeusasunnon voisi hankkia mm. myymällä omistusasunnon. Rahaa jäisi vielä sitten elämiseen ja tarvittaviin palveluihin. Asumisoikeusasunnon hankkiessaan seniori voi siirtyä pienehköllä omakustannusosuudella toimivaan senioriasuntoon.

Asumisoikeusasunnot tulivat 1990-luvulla vastaukseksi nuorten asumistarpeisiin. Nyt mallia voisi pohtia senioreille. Lähellä voisi asua omaa ikäluokkaa ja kimpassa voi hankkia palveluja yhteisesti.

Asumisoikeusasuntoihin investoimisesta voisivat kiinnostua esim. suuret eläkevakuuttajat, kuten Keva. Keva on suuri, sen varallisuuden markkina-arvo on noin 60 miljardia euroa (2021). Tämä on kolme kertaa enemmän kuin aloittavien hyvinvointialueiden yhteisten vuosibudjettien. Monet muutkin institutionaaliset sijoittajat saattaisivat kiinnostua seniorien asuntotuotantoon sijoittamisesta.

Kanta-Häme on maassamme pelipaikoilla. Edullinen asuminen, kaunis luonto, sijainti luovat vetovoimaa Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seuduille ja mahdollistavat turvallisen elämän.

Uusimmat

Fingerpori

comic