Mielipiteet

Epätarkkoja vastauksia virallisilla Forssan kaupungin sivuilla

Tölön koulun peruskorjaussuunnitelmat olivat valmiina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tölön koulun peruskorjaussuunnitelmat olivat valmiina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupungin virallisilla sivuilla on kysymyksiä ja vastauksia kouluverkkoraportista. Vastaukset ovat joiltain osin epätarkkoja: ”Voidaanko päiväkoti Axel Wahrenin esiopetus siirtää muualle ja saada siitä säästöjä?” Vastaukseksi on kirjattu seuraavaa: ”Esiopetuksen lisäksi valtaosa eskarilaisista tarvitsee täydentävää varhaiskasvatusta. Ko. täydentävän varhaiskasvatuksen järjestäminen koulun tiloissa ei ole optimaalinen vaihtoehto.”

Vastaus on siinä mielessä kummallinen, että Monikylään ollaan sijoittamassa 0–2- ja 3–5-vuotiaiden ryhmät. Onko 0–2-vuotiaiden sijoittaminen koulun yhteyteen optimaalinen vaihtoehto? Mielestäni ei missään tapauksessa. Miten 0–5-vuotiaille voidaan järjestää varhaiskasvatusta koulun tiloissa, mutta esioppilaita ei voisi sijoittaa koulun yhteyteen sen takia, ettei täydentävää varhaiskasvatusta muka voisi järjestää? Niin kuin olen jo moneen kertaan kirjoittanut, jos jokin varhaiskasvatuksen ryhmän pitää olla monitoimikeskuksen/koulun yhteydessä niin esiopetusryhmän. Se hyödyttää lapsia parhaiten.

”Joudutaanko Talsoilan koulu lakkauttamaan, koska Monikylä rakennetaan?”

”Ei. Monikylän rakentaminen oli järkevä päätös, jolla jo osaltaan tiivistetään palveluverkkoa. Se korvaa Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkodit sekä Tölön ja Kuhalan koulut. Uuden Monikylän rakentaminen on merkittävästi edullisempi vaihtoehto kuin em. entisten kiinteistöjen peruskorjaus. Lisäksi neljän yksikön toiminnan tiivistäminen yhteen yksikköön tuo merkittäviä säästöjä käyttötalouteen.”

Ensinnäkin vastauksessa väitetään, että 23 valtuutettua teki järkevän päätöksen ja minä 19 muun valtuutetun kanssa yritin tehdä järjettömän päätöksen, kun vastustin vähintään 25 miljoonaa maksavaa Monikylää. Monikylä-päätöksellä 23 valtuutettua romutti lähikouluverkon eli Talsoilan koulun lakkauttaminen on suorassa yhteydessä Monikylä-päätökseen.

Eikä kukaan valtuutetuista ole koskaan suunnitellut peruskorjaavansa Kuhalaa, Tölöä, Kurjenpesää ja Taikatuulta. Sellaista vaihtoehtoa ei ole mietitty missään. Forssan perusopetuksen palveluverkon tiivistämiseen ei olisi tarvittu yhtään uutta yksikköä, koska lapsilukumäärä laskee ja muuttotappio kasvaa. Kurjenpesän päiväkodin lapset olisivat pian mahtuneet olemassa oleviin päiväkoteihin ja ajan myötä myös Taikatuulen lapset. Tölön tai Kuhalan kouluista toinen olisi lakkautettu ja toinen kouluista, joka olisi jäänyt jäljelle, olisi peruskorjattu viidellä miljoonalla. Tölön osaltahan tällaiset peruskorjaussuunnitelmat olivatkin jo valmiina. Talsoila olisi jatkanut entiseen malliin. Myöhemmin yläkoulut olisi voitu yhdistää.

Toivon, että vastaukset kirjoitetaan totuudenmukaisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic