Mielipiteet

Eriarvoiset

Kiinan toimet jättiläispandan suojelemiseksi ovat mittavat ja toivottavasti johtavat lopulta myös tarhoissa elävien yksilöiden palauttamiseen oikeaan elinpiiriinsä. Kaikkien kohdalla tämä kuitenkaan ei toteudu. Pandan hyväksi tehdään kuitenkin paljon, ehkä myös siksi että tämä karhu on tuottoisaa bisnestä.

Mutta kuinka moni tietää toisesta karhusta, joka Kiinassa elää? Sepelkarhusta? Kuinka moni tietää Aasian sappikarhuista? Näiden karhujen karuakin karumpi kohtalo on tulla pyydystetyksi luonnosta ansoilla, joissa ne menettävät vähintään yhden jalkansa. Tämä kuitenkin on vasta alkua kurjuudelle, jota ne saavat kokea pitkän, jopa kolmekymmentä vuotta kestävän elämänsä aikana.

Karhut suljetaan häkkeihin jotka ovat niin pieniä, että kasvaessaan karhu kasvaa myös kiinni häkkiinsä. Liikkuminen on mahdotonta, ja vuosien jälkeen eläimet ovat kivettyneitä, silti yhä elossa. Sapen lypsäminen ja avoimena pidettävä tulehtunut haava tuottavat lisää tuskaa. Myös kynnet ja hampaat saatetaan poistaa, eikä puudutusta tai kivun lievitystä tunneta, kuten ei myötätuntoa tai armoakaan. Tämä on vain lyhyt kuvaus näiden poloisten elämästä. Voitko edes kuvitella mitä se on? Niin, tuskin meistä kukaan.

Animals Asia Foundation on järjestö, joka pelastaa näitä karhuja ja antaa heille uuden elämän pelastustarhoillaan. Pitkän kuntoutuksen jälkeen osa karhuista saa elää vielä monta onnellista vuotta kauhusta ja kidutuksesta vapaina. Osa on niin huonokuntoisia, etteivät enää selviä.

Kiinan eläinsuojelutilanne kohenee, jopa karhutarhauksen kieltämistä on jo esitetty.

Edistys on kuitenkin hidasta ja edelleen myös Vietnamissa ja Koreassa tuhannet karhut kärsivät sietämättömällä tavalla vain vanhojen uskomusten vuoksi.

Animalian Karhuryhmän sivuilta voi lukea enemmän ja saada myös tietoa keinoista, joilla itse kukin voi auttaa sappikarhuja. Pienikin apu on suuri lahja joka otetaan kiitollisuudella vastaan. Eikö olisi ihanaa, jos voisi lahjoittaa vapauden edes yhdelle näistä, joiden olemassaolosta harva edes tietää?

Ilona PirinenForssa

Uusimmat

Fingerpori

comic