Mielipiteet

Erikoinen kansa

Suomalainen ei usko, ennen kuin kokemus sattuu omalle kohdalle. Omia kanssaeläjiä sekä vieraita kansoja olemme herkästi neuvomassa. Äkillinen vaurastuminen suhteellisen lyhyen itsenäisyyden aikana on vienyt suomalaisilta todellisuudentajun.

Olemme kiinnostuneita ulkomaista, mutta ulkomaat meistä hyvin vähän. Neuvostosatelliitti-sateenvarjon alla syntyi käsite ”finlandisierung”, suomettuminen. Siitä Suomi tunnettiin, vaikka suomalaiset itse kiistivät asian olemassaolon. Nyt on tunnustettu, että jokaisella vähääkään varteenotettavalla poliitikollamme oli oma ”kotiryssä”. Taitaa olla vieläkin.

Kaikkea hyvää kaikille -iskulauseella poliittiset puolueet ovat vuoronperään voittaneet vaalit. Siirtyminen opposition räksyttävän rakkikoiran paikalta vastuunkantajaksi hallitukseen ei ole ruusuilla tanssimista, Nykyaikana ratkaistavat asiat ovat ennenkokemattomia ja tulevat puskista, kuten kävi koronankin vallattua maailman.

 

Hyvinvointiyhteiskunta on kääntymässä pahoinvoivaksi suuremmalle osalle suomalaisista. Tähän asti yhteiskunta on antanut apuaan sitä tarvitseville, tai sitä muuten hyväksi käyttäville. Velkarahalla eläminen ei jatku loputtomiin, jolloin heikoimmat putoavat veneestä.

Sille osalle nuorisoa, jota ei kiinnosta yhteiskunnan tarjoama ilmainen koulutus kouluruokineen ja terveydenhoitoineen on tehtävä selväksi, että velka yhteiskunnalle on maksettava takaisin työnteolla tai hakeutumalla ammattioppiin. Ilmaisia lounaita kun ei elämässä riitä loputtomiin.

 

Moni sodissa nuoruutensa ja terveytensä menettänyt koki viimeisimmän nöyryytyksen 60-luvun hippiradikaalien mitätöidessä heidän uhrauksensa. Vaadittiin vallankumousta ja siirtymistä itänaapurin ihanuuteen.

ETYK-kokous järjestettiin Helsingissä v. 1975. Siellä sovittiin Euroopan turvallisuudesta ja vannottiin yhteistyön nimiin. Pettymyksekseen presidentti Kekkonen ei saanut kokouksen isännyydestä Nobelin rauhanpalkintoa.

Siltojen alla eläneet, sodissakin palkitut rappioalkoholistit siirrettiin kokouksen ajaksi sivummalle, pois ulkomaisten vieraitten silmistä. Valtio kustansi heille sentään tämän matkan. Osalle vielä sen viimeisenkin.

Uusimmat

Fingerpori

comic