Mielipiteet

Esteetöntä asioimista ja asumista hajusteista ja tupakansavusta kärsiville

Tupakansavu ja hajusteet aiheuttavat monille terveyshaittoja. Kuva: MM=Mikko Makkonen (kesä2004)
Tupakansavu ja hajusteet aiheuttavat monille terveyshaittoja. Kuva: MM=Mikko Makkonen (kesä2004)

Monia asioita on vaikea ymmärtää, ennen kuin ne osuvat omalle, läheisen tai hyvän ystävän kohdalle.

Hajusteista tai passiivisesta tupakoinnista sairastuminen ovat esimerkkejä asioista, joita monet eivät tajua ennen kuin itse sairastuvat.

Asiasta voi julkaista lukuisia tutkimustuloksia, mielipidekirjoituksia ja kansalaisaloitteita (joulukuussa on tehty ainakin kaksi), mutta vaikuttaa siltä, että vain omat ja lähipiirin kokemukset saavat muuttamaan toimintatapoja.

Faktaa on, että passiivinen tupakointi sairastuttaa sekä tappaa ja muiden käyttämät lukuisat eri hajustetut tuotteet aiheuttavat terveyshaittoja monille ihmisille. Taloudelliset menetykset on myös laskettu, mutta ketäpä ne kiinnostaisi.

Keuhkosyöpä, astma, allergiat ja yliherkkyydet lisääntyvät. Yhä suurempi osa keuhkosyöpään sairastuneista ei itse tupakoi. Mikä aiheuttaa tämän? Naapurin tupakansavu? Joka paikassa nenään tunkevat keinotekoiset hajusteet? Tutkijat jatkavat tutkimista, mutta maalaisjärkeäkin voisi käyttää.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta tulevaisuuteen näkee uutisia jatkuvasti, entä elämä tässä ja nyt.

Olisiko syytä miettiä, mitä tehdään sille ilmalle mitä juuri nyt hengitämme?

Onko OK joutua hengittämään kotonaan tupakansavua vain sen takia, että joidenkin mielestä tupakoitsijoiden oikeudet menevät puhtaan sisäilman edelle? Onko OK että allergiset, astmaatikot ja hajusteherkät eivät pysty käyttämään julkisia kulkuneuvoja tai asioimaan julkisissa tiloissa muiden käyttämien hajusteiden takia?

Esteetön asuminen ja asioiminen; kaunis ajatus, joka ei koske muiden hajusteista tai naapurin tupakansavusta sairastuvia.

www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7785

www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7770

Uusimmat

Fingerpori

comic