Mielipiteet

Etäopetukseen kannattaa siirtyä heti – Virus tulee usein perheeseen koulussa altistuneen lapsen mukana

Kirjoittaja kannattaa etäopetukseen siirtymistä koronatartuntojen taltuttamiseksi. Kuva: Arttu Laitala
Kirjoittaja kannattaa etäopetukseen siirtymistä koronatartuntojen taltuttamiseksi. Kuva: Arttu Laitala

Tilastojen mukaan yleisin paikka altistua koronalle on koulu ja tartunnan saaminen on tavallisinta kotona. Ei tarvitse olla mikään einstein päätelläkseen, että virus tulee usein perheeseen koulussa altistuneen lapsen mukana. Tätä johtopäätöstä tukee myös maailmalta karttuva tutkimusnäyttö. Siksi välitön siirtyminen peruskouluihin ulottuvaan etäopetukseen on tärkeää epidemian hallitsemattoman leviämisen estämiseksi. Erityisen kiireelliseksi asian tekee lähestyvä influenssakausi.

Viranomaispuhetta seuraamalla syntyy helposti vaikutelma, että etäopetus on osapuilleen kammottavin kohtalo, mikä koululaisen kohdalle voi koitua. Jopa altistumista tartunnalle ja toistaiseksi tuntemattomille jälkitaudeille tunnutaan pidettävän pienempänä pahana.

Ja kuitenkin kokemukset kevään etäopetuksesta ovat voittopuolisesti myönteisiä. Tällä kertaa luvassa olisi vielä parempaa, kun kokemukset uudesta työmuodosta karttuvat ja tietoja parhaista käytännöistä päästään jakamaan maan- ja miksei maailmanlaajuisesti. Esiin voi hyvinkin nousta uusia käytäntöjä, joista on hyötyä niin kriiseissä kuin parempinakin aikoina tulevaisuuden osaamistarpeissa.

Koulun ovet voidaan luonnollisesti pitää avoimina niille, jotka tarvitsevat apua opiskelussaan. On kuitenkin paljon helpompaa järjestää turvalliset olosuhteet esim. 15:lle kuin 500:lle koululaiselle. Tilojen väliaikaista tyhjenemistä voitaisiin myös käyttää hyväksi esim. suorittamalla luokkien ilmastointia tehostavia korjauksia.

Meille ”luvattiin” taannoin, ettei poikkeuksellisia keinoja oteta käyttöön ennen terveydenhuollon kapasiteetin ylittymistä.

Vähemmällä kuitenkin pääsisimme, jos toimisimme ennakoivasti ottamalla mm. etäopetuksen, etätyön ja kokoontumisrajoitukset käyttöön heti. Tiukatkin toimet vaikuttavat tilanteeseen viikkojen viiveellä, eikä potilaiden määrää voi hienosäätää. Odottavan aika on pitkä etenkin silloin, kun kaikki hätätapauksetkaan eivät saa välttämättä hoitoa ja sairaalassa on vastassa mahdollisesti itsekin tartunnan saanutta henkilökuntaa.

Tällainen tilanne on realismia esim. Belgiassa. Emme tahtone samaa?

 

Uusimmat

Fingerpori

comic