Mielipiteet

Eteenpäin Tammela, ei enää koulujahkailua! Uuden yhtenäiskoulun suunnitteluvaiheessa ei voi sitoutua liian tiukkaan kustannuskattoon

Arkkitehtitoimisto Luovauksen havainnekuva Tammelan uudesta yhtenäiskoulusta. Kuva: Luovaus Arkkitehdit oy
Arkkitehtitoimisto Luovauksen havainnekuva Tammelan uudesta yhtenäiskoulusta. Kuva: Luovaus Arkkitehdit oy

Me allekirjoittaneet Tammelan valtuustoryhmät ja toivoaksemme muutkin tulevaisuuteen katsovat päättäjät haluamme Tammelan kehittämiseen liikettä.

Tammela tarvitsee rohkeaa uudistumista houkutellakseen ihmisiä muuttamaan Tammelaan. Kotikuntamme kaipaa lisää asukkaita, työvoimaa yrityksiin ja uusia yrityksiä. Meillä ei ole aikaa jahkailemalla katsoa sivusta väkiluvun hupenemista. Elämme jo nyt alle 6000 asukkaan arkea!

Uuden yhtenäiskoulun rakennushankkeen eteneminen on tyypillistä tammelalaista jahkailua. Rakennustoimikunnan toimikauden päätyttyä valtuustokauden loppuun pysähtyi kaikki hankkeen edistäminen päätöstasolla. Nyt päätöksentekoon pitää saada vauhtia.

Olemme vaiheessa, jossa pitää aloittaa erikoissuunnittelu. Suunnittelijat on jo kilpailutettu, mutta asiaa ei ole saatu kunnanhallituksen päätöspöytään. Tilattu kustannuspainelaskelma osoittaa, että meillä on varaa toteuttaa uudisrakentaminen – mahdollisesti muuttuvissakin olosuhteissa.

Asialla on kiire ja valmiit suunnitelmat tarvitaan, jotta pystytään hakemaan liikuntatilojen ja monitoimiliikuntapaikan valtionavustuksia. Tässä puhutaan parhaassa tapauksessa liki miljoonan euron avustuspotista. Meillä ei ole varaa menettää niitä rahoja.

Hankkeen suunnitteluvaiheessa ei voida sitoutua liian tiukkaan kustannuskattoon. Kilpailuttamis- ja toteuttamisvaiheessa katsotaan mitä muutetaan. Kustannusarvion nykyiset nousut johtuvat aikaisemmasta toimeksiannosta unohtuneiden erityisopetus- ja pienopetustilojen lisäyksestä suunnitelmaan. Aivan välttämättömiä lisäyksiä siis.

Mitä taas tulee vanhojen tilojen hyödyntämiseen, ei sekään ole ilmaista. Uusimmankin rakennusosan osittainen uudelleenrakentaminen ja uuteen käyttöön muuttaminen maksaa ison summan, ehkä saman mikä säästönä uudisrakennuksen osalta saataisiin. Lisäksi se osa olisi rakennuskantana parikymmentä vuotta uudisosaa vanhempi eikä erillisinä rakennuksina toteutettu talo toteuta yhtenäiskoulun toimintaperiaatetta.

Me ja uskoaksemme suuri osa muita nykyisiä ja tulevia Tammelan asukkaita haluamme, että Tammelan taajamamaisemaa kaunistaa Arkkitehtitoimisto Luovauksen havainnekuvan mukainen valtaosin puurakenteinen uusi yhtenäiskoulu.

Nyt rohkeutta mukaan ja päätökset maaliin!

Uusimmat

Fingerpori

comic