Mielipiteet

Ettäs kehtaatte!

Greta Thunberg katsoo, että olemme pilanneet hänen lapsuutensa kulutuksellamme (How dare you -puhe YK:ssa). Kanadalainen Gad Saad palauttaa Gretan tulevaisuuden mielikuvistaan maan pinnalle kertomalla omasta oikeasti ankeasta lapsuudestaan juutalaisperheessä Libanonin sisällissodan keskellä (the saad truth_960, youtube). Gretalle on myös huomautettu, että hänellä olisi suurempi syy huolestua kotimaansa katastrofaalisesta väestökokeilusta.

Anna Kontula ehdotti yhteisomistuksen lisäämistä avaimeksi maapallon hyvinvointiin (Sannikka & Ukkola 27.9.). Tiettävästi yhteisomistuksen kultamaissa Neuvostoliitossa, sen liittolaisissa ja Kiinassa ympäristö oli ja on viimeinen, jota kunnioitetaan. Reaalisosialismin lapset esim. Moskovassa eivät lajittele jätteitään. Kun lähikaatopaikat täyttyvät, suunnitellaan jätteiden dumppaamista 1200 kilometrin päähän pohjoiseen. Valtio havittelee 3000 hehtaarin suoalueen muuttamista pääkaupungin kaatopaikaksi. Alueen ihmiset ovat kuitenkin ryhtyneet vastarintaan (Weltspiegel.de 22.9.). Kiina rakentaa 2600 vanhan hiilivoimalan lisäksi 1200 uutta.

Maailman ykkösongelma on hillitön lisääntyminen. Suomi ja Eurooppa eivät halua tyytyä pienenevien kansojensa mukana pienenevään osaan maailman markkinoilla. Missä on poliitikko, joka suunnittelee toimivan, vähemmän kuluttavan ja pienevään väkimäärään perustuvan Suomen? Qatarin asukkaista lähes 90 % on orjan asemassa työskenteleviä siirtotyöläisiä. Olisiko meidän luotettava omien työnantajiemme kykyyn ja haluun hoitaa ulkolaisten siirtotyöntekijöiden (max. 2 vuoden sopimus) asiat hyvin paluulippua myöten, niin että veronmaksajalle ei koidu mitään seuraamuksia (asunto, kotoutus, terveys ym.)?

Uusimmat

Fingerpori

comic