Mielipiteet

Eturauhassyöpäseulonnan hyödyistä on näyttöä – On syytä toivoa lakialoitteelle menestystä, jotta miesten ja heidän läheistensä kärsimystä voidaan vähentää

PSA-testaus käy verikokeella. Kuva: TA terho aalto
PSA-testaus käy verikokeella. Kuva: TA terho aalto

EU, EAU ja potilaiden etujärjestö Europa UOMO ovat jo vuosi sitten antaneet voimakkaan suosituksen, että kaikissa Euroopan maissa ryhdyttäisiin mitä pikimmin ”strukturoituun PSA-määritykseen ja magneettikuvaukseen perustuvaan syövän seulontaan”. EAU on Euroopan urologiyhdistys, johon kuuluvat kunkin maan paikalliset urologiyhdistykset, myös Suomen urologiyhdistys. Europa Uomo on kaikkien eturauhassyöpäyhdistysten katto-organisaatio Euroopassa. Euroopan Unionin taas tietävät kaikki. Miten voi olla niin, että näiden kaikkien kolmen asiantuntijaorganisaation tekemä tieteellinen työ on merkityksetöntä ja voimakas suositus on arvoton?

Syövän löytyminen varhaisvaiheessa estäisi tutkimusten mukaan joka vuosi Euroopassa 20 000 –- 40 000 (Suomessa n. 300) miestä kuolemasta eturauhassyöpään. Suositus perustuu faktisiin numeroihin. Yli 100 000 miestä vuodessa Euroopassa menehtyy eturauhassyöpään. Tilanne on siis kestämätön.

Strukturoitu seulonta ei lisää tai aiheuta ylihoitoa. Eihän yhtäkään potilasta hoideta vain PSA-tutkimuksen perusteella. Ennen seulontaa potilaat saavat informaation, mitä seulonta tarkoittaa ja mitkä sen seuraamukset voivat olla. Potilas voi siis valita, osallistuuko seulontaan vai ei. Potilaan anamneesi tehdään huolellisesti, jotta mahdolliset riskitekijät tulevat esiin. Multiparametrinen magneettikuva tuo esille, eturauhasen sisällä olevat leesiot ja mahdollisen paikallisen levinneisyyden. Jos kertynyt tieto vaikuttaa huolestuttavalta, potilaalta otetaan kohdennetut kudosnäytteet, joista määritetään syövän Gleason luokka. Tämä sitten johtaa hoitopäätökseen tai vaikkapa aktiiviseurantaan.

Eturauhassyöpä on usein oireeton, niin kauan kuin tauti on eturauhasen kapselin sisäpuolella. Siksi seulonta ehkäisisi myös levinneen syövän määrää. Europa Prostata Cancer Round Table 6.10.2020 Bryssel, johon osallistui yli 20 asiantuntijaa eturauhassyövästä todettiin, että kaikista eturauhassyöpä tapauksista levineen eturauhassyövän esiintyvyys kasvaa eniten. Levinneen syövän hoito aiheuttaa inhimillistä tuskaa potilaalle ja hänen läheisilleen. Siksi olisi syytä osoittaa ymmärrystä, jotta kärsimystä voitaisiin vähentää. Vaikka sitten ei piitattaisikaan miehen ja hänen läheistensä tuskasta, olisi hyvä ajatella syövän hoidon kustannuksia suomalaiselle yhteiskunnalle. Pitkälle edenneen syövän hoitaminen maksaa satoja tuhansia euroja. Kun tauti löydetään ajoissa kustannukset jäävät kymmeniin tuhansiin euroihin.

Joka vuosi Suomessa kuolee 900 miestä eturauhassyöpään. Jos laskee, että jokaisen miehen ympärillä on 20 läheistä, joihin miehen sairastuminen vaikuttaa, voidaan arvioida kuinka monen henkilön taakkaa tämä pirullinen sairaus nostaa. Kysymys on myös tasa-arvosta. Nyt on aika hoitaa tämä asia lopultakin kuntoon.

Lakialoite eturauhassyövän seulonnasta on nyt eduskunnassa ja se lähtee valiokuntaan ja aikanaan ministeriöön. Meidän kaikkien on syytä toivoa tälle lakialoitteelle menestystä, jotta miesten ja heidän läheistensä kärsimystä voidaan vähentää.

Uusimmat

Fingerpori

comic