Mielipiteet

EU turvattoman Euroopan aiheuttaja?

Forssan Lehdessä on edelleen vähintään kerran viikossa ”Lyhyet”-palstalla syytetty Euroopan Unionia turvapaikanhakija-ongelman aiheuttamisesta; tämän jutun otsikko oli lehdessä 26.7. Mikä ihme ”valeuutinen” voi olla tämän suuren väärinkäsityksen takana?

On moneen kertaan jo tullut esiin koko mediakentässä, että Saksan liittokansleri Angela Merkel – siis ei EU:n viranomainen – teki virheen ilmoittaessaan vuonna 2015, että ”wir schaffen das” eli me selviydymme turvapaikanhakija-aallosta. Saksan kohdalla tämä merkitsi yli miljoonaa hakijaa, Suomeenkin peräti 32 000. Missään EU:n elimissä ei näitä päätöksiä kuitenkaan tehty – ja silti ongelma on sysätty EU:n viaksi ilman perusteita.

Vuonna 2017 EU:n jäsenmaihin saapui 46 % vähemmän hakijoita kuin 2016, vähän yli 500 000. Samaan aikaan Suomen hakijamäärä laski 18 %. Tilastojen valossa koko turvapaikanhakijamäärässä on palattu takaisin vuoden 2014 tasolle, jolloin ei kukaan puhunut vielä mistään katastrofista.

Miksi nyt kansa on huolissaan? Ilmiö koskee kaikkia Euroopan maita, joissa on kiristetty huomattavasti turvapaikanhakijapolitiikkaa. Unkarista ja Puolasta lähtien politiikan johdossa ovat tiukkaa linjaa ajavat puolueet, viimeksi Itävallassa. Suomen Maahanmuuttovirastoa Migriä syytetään usein aivan liian tiukasta hakijaseulasta; mainitaan nyt vaikka epäinhimilliset lasten erottamispäätökset.

Alussa mainittujen ”Lyhyet”-puheenvuorojen käyttäjiltä voisi kysyä, että miten ihmeessä te aiotte hoitaa kaikkia Euroopan maita koskevan turvapaikanhakija/pakolaisongelman ilman yhteisiä toimenpiteitä? Eikö ymmärretä, että nyt jos koskaan tarvitaan Euroopan Unionia. Viimeksi kesäkuussa EU-maat pääsivät sopuun siitä, että Välimeren rannalle perustetaan siirtolaisten keskuksia, joihin turvapaikanhakijat aluksi ohjataan. Keskuksista hakijat siirrettäisiin vapaaehtoisuuden pohjalta muihin maihin.

Toki on pakko myöntää, että EU-tason sopimus on vasta hyvä aikomus, tiellä keskuksiin voi olla monia ongelmia, mutta yhä akuutimmaksi käyvä pakolaisongelma – Afrikka ym. – ei ratkea yksittäisten maiden rajat kiinni politiikalla.

On valitettavaa, että Saksassa Merkelin tekemä virhe vaikuttaa edelleen, ja sen seurauksena äänestäjät eri maissa hakevat turvaa ääripuolueista. Hyvänä esimerkkinä suuresta muutoksesta on entinen hyvin vapaamielinen Ruotsi, joka pyrkii nyt vastaamaan Ruotsidemokraattien haasteeseen huomattavasti tiukentuneella politiikalla.

Äänestäjien ohjautumista ääripuolueisiin tukee samaan aikaan vaikuttava islaminvastainen aalto, jonka taustalla on kansalaisten huoli ja pelko tähän uskontoon liittyneestä terrorismista. Pelko on oikeutettua, mutta taaskaan tässä ratkaisu ei voi olla yhden maan poliitikkojen käsissä, vaan aivan ehdoton edellytys ongelmien lievittämiseksi on EU-maiden tiivis yhteistyö kaikilla tasoilla.

Jyrki Jokinen

valtiotieteiden tohtori


Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti