Mielipiteet

EU:lla taas isoja kysymyksiä edessään

Euroopan Unionin, EU:n, kehitykseen perehtynyt tutkija Johannes Pakaslahti kirjoitti jo vuonna 2001 ilmestyneessä kirjassaan, että EU:n kehitys ”näyttää jatkuvalta nousulta ja laskulta” – tuttua, eikö totta? Kun juuri äsken on jouduttu hyväksymään Iso-Britannian brexit, sekä pyritty saamaan ”järjestykseen” demokratiaa uhmanneet Puola, Tsekki ja Unkari, on nyt koronakriisi nostanut esiin jälleen uuden suuren kysymyksen: mihin asti riittää EU:n muiden jäsenmaiden solidaarisuus Italian tukemiseen.

Kysymys ns, eurobondeista, yhteisistä velkavastuista, jakaa EU:n nyt pohjoisen ja etelän välillä. Kun Italian lisäksi myös Espanja on koronan johdosta lähes samassa, katastrofaalisessa taloudellisessa tilanteessa, on entinen EU-myönteisyys näissä maissa vaihtunut selvästi unionivastaiseksi. Suomellekin niin tärkeän EU:n koko tulevaisuus on uhattuna – tai ainakin EMU:n eli yhteisen euroalueen.

EU:n komission entinen vaikutusvaltainen puheenjohtaja, ranskalainen Jacques Delors varoitti jo 2000-luvun alussa, että EU:n tulossa tuolloin ollut laajentuminen itäiseen Eurooppaan johtaa väistämättä suuriin ongelmiin, koska mukaan oli tulossa valtioita, joilla oli täysin erilainen identiteetti ja poliittinen kulttuuri vanhoihin jäsenmaihin verrattuna. Eikä hän ottanut tässä esille ollenkaan aina erilaista Englantia omine erityisvaatimuksineen.

Miten oikeassa Delors olikaan – juuri tästä on edelleen kysymys.

EU on ollut viimeisen kuukauden aikana kovan kritiikin kohteena. Komission puheenjohtaja Ursula von der Lyen esitti Italialle anteeksipyynnön, mutta se ei taida riittää. Toisaalta paljon tehdään taustalla, kuten Eurooppa-tiedotuksen mukaan: ”Päätettiin EU:n alueelle tulevan välttämättömän matkustamisen koordinoinnista ja rajoittamisesta, poliittisen kriisitoiminnan integroiduista järjestelyistä (PCR), EU:n jäsenmaiden terveys- ja sisäministeriöiden yhteydenpidon ja koordinoinnin helpottamisesta sekä hengityssuojainten yhteishankinnasta.”

Aika vakuuttava luettelo, mutta sen perille saaminen yksittäisten valtioiden ja niiden kansalaisten tasolle ei ole helppoa tilanteessa, jossa juuri valtioiden rooli korostuu erittäin voimakkaasti.

Mutta – koronakriisissä on mentävä eteenpäin EU:n tarjoamien yhteisten foorumeiden kautta, mikä on kuitenkin ylivoimaisesti paras tie myös valtioiden tasolla. Siihen liittyy vahva solidaarisuus muita kohtaan: Suomen, Saksan ja Hollannin on taivuttava yhteisvastuuseen Italian osalta. Ja viimein: Unkarin saamat EU:n tuet on lopetettava.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti