Mielipiteet

Euro, raha vai valuutta?

Media jakaa gallupeja, joissa kysytään mielipidettä euroon. Yleensä enemmistö on myönteisellä kansalla. Tuota kysymystä olisi hyvä hieman tarkentaa niin, että kysytäänkö rahasta vai yhteisvaluutasta.

Eurot ovat kivoja, kun ei tarvi vaihtaa rahaa, jos haluaa ulkomailta käteisellä ostaa halvat kaljat kotiin varastoon ja myyntiin.

Joskus voisi kysyä myös siitä eurosta valuuttana. Kysymys voisi kuulua näin: Mitä mieltä olet siitä, että Suomella ei ole euron myötä omaa rahapolitiikkaa. Eli tarkoittaa sitä, että emme voi hallita esim. valuuttamme arvonnousua. Tästä seurauksena todella pitkä taantuma, joka johtui siitä, että euron arvo oli liian suuri meidän vientituotteille. Suomi ei sille voinut mitään, koska rahapolitiikan työkalupakki on ojennettu EU:lle.

Suomen taantuma alkoi hellittää vasta, kun euron arvo tippui dramaattisesti noin 30% vuonna 2014. Eli euro devalvoitiin manipuloimalla yli 2 biljoonaa euroa velkaa tyhjästä kiertoon, mikä laski euron arvoa ja vientituotteet alkoi käydä maailmalla kaupaksi.

Kun meillä ei ole omaa rahapolitiikka, kuten markka-aikana, niin ainoa keino vaikuttaa vientituotteen hintaan on sisäinen devalvaatio, jolle Sipilän hallitus lanseerasi nimeksi kilpailukykysopimus. Eli kun valuutan arvoa ei voi laskea, niin pitää laskea duunarin palkkoja.

Mikäli meillä olisi oma raha kuten Ruotsilla, me voisimme kontrolloida rahan arvon kehitystä ja estää sen kellumasta liian korkealle ja meidän ei tarvitsisi tehdä turhaan ilmaistyötä kuten nyt. Sillä turhaa se oli, koska talous täällä kasvoi EKP:n toimien seurauksen, ei Sipilän.

Valuutta oli meille liian korkea, koska EKP ei voi tehdä täsmätoimia yhdelle jäsenmaalle, vaan toimet vaikuttaa aina kaikille euromaille. Eli on yleensä aina suurelle osalle väärät toimet.

Eurokriisi, nollakorot ja EKP:n elvytys on edelleen päällä ja ulospääsyä ei näkyvissä ja yhteisvastuuta ollaan lisäämässä. Kun kysytään, kannatatko euroa, niin olisi paikallaan ymmärtää tuo kysymys, ennen kun vastaa.

Tero Ahtola


Uusimmat

Fingerpori

comic