Mielipiteet

EU:ssa jäsenvaltiot päättävät

Timo Helin kirjoitti (FL 2.12.) jälleen kerran – uskollisen fanijoukon kiittäessä – kriittisesti Suomen EU-jäsenyydestä ja Schengen-sopimuksesta sekä väittäen samalla, että ”tänne saa tulla kuka tahansa ilman papereita”. Pitäisiköhän Helinin faniensa kanssa lopulta perehtyä vaikkapa EU:n päätöksentekoon kunnolla eikä heitellä virheellisiä mielikuvia lehteen.

Siis mikä on 28 jäsenmaan päätösvalta EU:ssa? On myönnettävä, että yksioikoista vastausta ei ole, EU-asioihin perehtyneenkin on joskus vaikea löytää valtavasta datasta selvää linjaa. EU:n komission, parlamentin, Eurooppa-neuvoston ja Euroopan unionin neuvoston välisten suhteiden selvittäminen ei ole helppoa. Pitäisi myös olla selvillä parlamentin puolueiden (kansanpuolueen ryhmä =EPP, sosialidemokraatit =S&D, liberaali-demokraatit= ALDE, Vihreät=ALE sekä konservatiivit ja reformistit= ECR) vaikutusmahdollisuudesta.

Tärkein yksittäistä jäsenvaltiota koskeva periaate on kuitenkin se, että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä perussopimuksen muuttamisessa päätösten pitää olla yksimielisiä, siis Suomenkaan yli ei voi kävellä. Ajankohtaisin asia on Unkarin ja Puolan toiminta pakolaispolitiikassa vastoin EU:n keskeisiä periaatteita. EU ei voi tehdä mitään, koska kumpikin näistä valtioista on valmis estämään jompaakumpaa koskevan rankaisun. Sosiaali- ja terveysasiat eivät taas kuulu unionille lainkaan, joten ei EU kaikesta päätä.

Toinen virheellinen väite Helinin jutussa koskee YK:n siirtolaissopimusta (GCM). Aivan oikein, sopimus vain vahvistaa yhteiset pelisäännöt, eikä sido jäsenvaltioita. On kuitenkin kohtuutonta väittää sopimuksen takaavan ”paremmat edut kuin omille kansalaisille”. Sitä paitsi mikään yksittäinen jäsenvaltio ei sopimusta vahvista vaan YK:n yleiskokous, kuten ulkoministeri Timo Soini totesi eduskunnassa.

Täysin populistinen on Helinin viittaus Yhdysvaltoihin Meksikon kautta maahan pyrkivään valtavaan ihmisjoukkoon: ”Meillä sotilaat kantaisivat tulijoiden laukkuja.” Suomella on esimerkki Venäjän vastaiselta rajalta vuodelta 2015, jolloin sitä kautta pyrittiin tulemaan maahamme. Yritimme estää tulon, mutta toisaalta kun kyse oli Venäjästä, tultiin diplomatian alueelle; oli neuvoteltava naapurimaan kanssa menettelytavoista.

Eivätkö Helin ja fanit lue pakolaiskirjallisuutta ja median informaatiota Migrin eli Maahanmuuttoviraston täysin epäinhimillistä turvapaikanhakijoita koskevista ratkaisuista, joita monien on mahdotonta hyväksyä. Miksi edelleen väitätte, että tänne saa tulla kuin kylän baariin? Dokumentteja Suomen erittäin tiukasta maahanmuutto/turvapaikanhakijapolitiikasta on vaikka kuinka paljon. Viimeksi viime viikolla on arvioitu, että maamme maahanmuuttotilanne on hyvin hallinnassa (Yle 7.12.), mistä johtuu perussuomalaisten kannatuksen lievä lasku viime mittauksessa.

Tulevan kevään EU-vaaleissa meillä on oikea – eikä suinkaan ”viimeinen” – mahdollisuus vaikuttaa Euroopan Unionin tulevaisuuteen, jossa on suuria ongelmia näkyvissä: Trump, brexit sekä nationalistien eteneminen. Suomalaisten EU-kannatus on kuitenkin vakaata. Valitettavasti Oulun tapaus voi nostaa esiin lisää maahanmuuttokriittisiä kantoja.

Jyrki Jokinenvaltiotieteiden tohtori

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti