Mielipiteet

Evon tiedekansallispuisto? Evo olisi ollut syytä säilyttää viime vuosikymmenten aikana kehittyneenä metsätalouden, -opetuksen ja -tutkimuksen alueena

Evon alueella sijaitsee mm. Ylinen Niemisjärvi. Kuva: Soile Toivonen / HäSa
Evon alueella sijaitsee mm. Ylinen Niemisjärvi. Kuva: Soile Toivonen / HäSa

Evoa valmistellaan vääjäämättä kansallispuistoksi. Hieman naurettavaa on nimetä Evo tiedekansallispuistoksi. Tiedettä nimittäin tehdään lähes kaikissa kansallispuistoissamme ja joissakin Evoa aktiivisemmin. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto taitaa olla tieteen harjoittamisen osalta kärjessä.

Evolle ”tiede”-lisuke antoi potkua kansallispuistostatuksen saavuttamiseen. Voihan hämäys!

Vakavampi näkökulma on Evon kulttuurihistoriallisen merkityksen sivuuttaminen luonnonsuojelun imperatiivin eli ”käskysanan” perusteella. Maahamme tuotiin metsänhoidon opit Evon kautta. Metsäkoulutuksen aloittamisella luotiin nopeasti maahamme metsätalous, joka on vaikuttanut taloudelliseen nousuumme ratkaisevasti.

Evo olisi ollut syytä säilyttää viime vuosikymmenten aikana kehittyneenä metsätalouden, luonnonsuojelun, virkistyskäytön ja niihin liittyvän opetuksen ja tutkimuksen alueena. Metsätaloutta olisi pitänyt jatkaa ja käyttää mahdollisimman monipuolisesti metsänkäsittelyn menetelmiä ja niihinkin kehittää uusia muunnelmia.

Uusimmat

Fingerpori

comic