Mielipiteet

Faktaa Kunniagalleriasta – Forssan kaupunki mahdollistaa vain pylväiden sijoittamisen torin reunaan ja vastaa niiden kiinnityksestä

Muistopylvästoimikunnan puheenjohtaja Sami Mattila (oik.) ja jäsenet Erkki Liikanen, Markku Enqvist ja Erkki Tervomaa kertoivat hankkeesta lokakuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Muistopylvästoimikunnan puheenjohtaja Sami Mattila (oik.) ja jäsenet Erkki Liikanen, Markku Enqvist ja Erkki Tervomaa kertoivat hankkeesta lokakuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kiitos Seppo Vuoriolle (FL 22.11.) mielenkiinnosta kulttuurin Kunniagalleriaa kohtaan! Kaupungin edustajia on koko ajan informoitu hankkeen etenemisestä alusta lähtien ja siihen on suhtauduttu siellä positiivisella tavalla. Tein valtuustoaloitteeni kaupungille vain sen takia, että kaupungin päätöksenteko-organisaatio pääsee virallisesti kiinni hankkeeseen.

Kaupungin osaksi koko projektissa jää ainoastaan se, että se tekee tarvittavat toimenpiteet, jotka mahdollistavat pylväiden sijoittamisen torin Ankkalammen puoleiseen reunaan, sekä kaupunki vastaa pylväiden tukevasta kiinnityksestä alustaansa.

Nämä yksityisellä rahoituksella hankittavat punaiset Red Palmoral -graniitista tehdyt hiotut pylväät paljastetaan ja ne lahjoitetaan ensi toukokuun 8. päivänä Forssan kaupungille tulevaa ylläpitoa vastaan. Lisäksi toivomme kaupungin tutkivan pylväiden mahdollista kohdevalaistusta. Myös mahdollisten lisäpylväiden pystytykseen vuosien varrella tulisi varautua.

Vielä lisäinfoa pylväistä: Ne ovat kooltaan 400x400x2000 cm. Yhden pylvään yhdelle sivulle mahtuu 8 tähteä eli yhteensä 32 tähteä. Niihin kiinnitetään laserilla leikatut 150 mm viisisakaraiset messinkitähdet, joihin kaivetaan henkilön nimi, millä alalla hän on toiminut sekä synnyin- ja kuolinaika.

Tähden viereen tulee laminoitu QR-koodi, josta on pääsy Wahren-opiston sivuille, jonne jokaiselle tulee oma kotisivu. Siihen liitetään tiivistetty elämänura ja saavutukset, sekä linkitetään henkilöä koskevia mahdollisia tiedostoja. Nämä QR-koodit avaavat muiden muassa myös koululaisille ja opiskelijoille helpon tavan tutustua täällä eläneisiin merkkihenkilöihin sekä heidän saavutuksiinsa.

Tosiasiahan on, ettei paikallishistoriaa henkilötasolla juurikaan kouluissamme opeteta. Näin nostamme menneisyyden arvohenkilöt uudelleen esille nykyaikaisella tavalla helposti tutkittaviksi. Uskallan toivoa, että tästä tulisi myös jopa uusi turistikohde täällä vieraileville ihmisille.

Yleisöllä on vielä mahdollisuus marraskuun ajan tehdä työryhmälle ehdotuksia edesmenneistä ansioituneista forssalaisista urheilun, musiikin, teatterin ja taiteen aloilta osoitteeseen kulttuuriaxel@gmail.com .

Annan mielelläni lisätietoa halukkaille tarvittaessa.

Yhteistyöterveisin

Lisää aiheesta: Ei katuun tallottaviksi vaan pylväissä tutkittaviksi — Forssa saa oman tähtigallerian torin laidalle (25.10.2020)

Uusimmat

Fingerpori

comic