Mielipiteet

Forssa imagoaan parempi

Rihimäkeläinen aikuisopiskelija Pasi Heiskanen heitti jo vuonna 2012 ”sarkastisen” aatelman, että Forssa on yksi hienoimmista kaupungeista maassamme. Oikeassa oli. Forssa on imagoaan parempi. Veti toki vähän takaisin, että kehittämistäkin löytyy. Vai onko niin, että asukkaiden silmät ovat sokeutuneet kaupungin fantastisuuteen.

Tämä oli Hämeen ammattikorkeakoulun liikennealan teknisten opiskelijoiden ohjeistus uudeksi Forssan ilmeen muuttamiseksi.

Kuusi vuotta on kulunut, mutta mitään ei ole saatu aikaiseksi. Forssan entinen helmi, Kauppakatu on yhä surullinen näky. Monine lahonsyömine julkisivuineen periferian näköinen. Jo pelkästään julkisivujen maalaus palauttaisi hieman entisestä loistosta.

Ilme saataisiin pienillä toimilla muistuttamaan Rauman vanhaa kaupunkia.

Helsingistä Forssan keskustaan ajavat taitavat tehdä U-käännöksen viimeistään Esko Aaltosen kadun ja Oikokadun risteyksestä takaisin nähdessään Kauppakadun hoitamattomuuden. Eivät tohdi ajaa tutustumaan upeaan puistojen sälyttämään keskustaan, vaan pyyhkäisevät Yhtiönkadun kautta vaikka Tammelan suuntaan.

Mm. keskellä joenpuoleista kadunosaa on iät ajat tyhjillään mätänemispisteessä oleva talorumilus. Se on pitänyt purkaa, mutta kuulemani mukaan perikunta ei anna lupaa.

Lelukauppa lopetti toimintansa lapsiystävällisessä kaupungissa. Ainakin pari muutakin liikettä on lopettanut.

Olen samaa mieltä monen muun paikallisen kanssa, että vanhat kauniit puutalot pitäisi säilyttää ja ehostaa entiselleen. Museovirasto tuskin puuttuu saneerauksiin omine tiukkoine sääntöineen. Rahako ratkaisee? Tuskin.

Ja jos ei muu auta niin purettakoon vanhat rötisköt ja istutettakoon vaikka puita tonteille.

Ei anneta Kauppakadun mädäntyä olemisen tuskassaan. Tehdään siitä pienin muutoksin idyllinen porttikäytävä keskustaan. Kalliomäkihän meillä jo on, vaikka sekin on osin pilattu isolla rahalla rakennetuilla muotopuolilla taloilla. Taloilla, jotka eivät millään muotoa istu Ronttismäen ilmeeseen.

Forssan Kauppakatu on muistojen täyttämä ihmisen mittainen miljöö.

Keijo Wääri


Uusimmat

Fingerpori

comic