Mielipiteet

Forssa lapsiystävällinen vai ikäystävällinen? Ikäihmistenkin tarpeet kunnassa ovat jääneet huomioimatta asumisessa, palveluissa ja ympäristössä

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Onko Forssa lapsiystävällinen vai ikäystävällinen? Ei kumpaakaan, väitän. Lapsiystävällisyyttä mainostettiin jokunen vuosi sitten sloganilla ” Forssa – koko elämän väärtti”. Slogan ei pidä paikkaansa. Sen voi muuntaa: ei tiedon väärtti eli luulo.

Ensimmäinen sinällään oiva ajatus syntyi lapsiystävällisyydestä jo vuonna 2006. Kasvatuslautakunta hyväksyi idean vuonna 2011. Vuonna 2017 homman piti olla selvä eli lapsiystävällisyys voimissaan. Mitä vielä? Nyt eletään vuotta 2021. Mitkä mättää? Kaikkea ei voi vedota pandemiaan.

Kysynpä nyt, että missä mennään näin 15 vuoden jälkeen. Onko idea haudattu?

Mutta varsinaiseen asiaan. Ikäihmisten tarpeet kunnassa ovat jääneet huomioimatta asumisessa, palveluissa ja ympäristössä. Senioriväestö jäänee huomioimatta usein päätöksenteossa. Jokaisen iällä olevan vanhuksen pitää voida elää ihmisarvoista elämää kaikissa elämänvaiheissaan.

Kannustan senioreita mukaan kunnalliseen päätöksen tekoon, vaikuttamaan ikäystävällisen kaupungin kehittämiseen. Ikäystävällisessä kaupungissa senioreita arvostetaan ja he tekevät arvokasta työtä esim. vapaaehtoistyössä.

Sukupolvien välinen arvostus on meille tärkeää. Yhä vieläkin meillä on tarjottavana yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon, vaikka liike on hidas mutta polla toimii.

Vanhuspalveluita ei saa unohtaa. Yhteistyö järjestöjen kanssa on hedelmällistä.

Kuntien on edistettävä eläkeyhdistysten toimintaa.

Kaikkien senioreiden ym. on voitava kotikaupungissaan luottaa siihen, että palveluja ja, apua ja hoivaa on saatavissa. Sosiaali- ja terveyspalveluita on uudistettava.

Jokaikisen vanhuksen on voitava luottaa siihen, että vanhusten kotihoito ja hoivakotien palvelu on hyvää.

Puhutaan paljon, että nuorissa on voimaa. Myönnän, mutta tarvitaan myös mentorointia. Omassa puolueessani on ehdokkaina paljon nuoria. Heillä on uusia ajatuksia. Meitä senioreita on vain muutama, mutta älliä löytyy.

Uusimmat

Fingerpori

comic