Mielipiteet

Forssa Osake Yhtiö ei Finlayson & Co

Toimittaja Raiko Häyrinen kirjoitti Alpo Suhosen syntymäpäivähaastattelussa (FL 16.6.), että Finlayson-yhtiö rakennutti käyttöönsä Suhosen omistaman talon vuonna 1903. Kyseisenä vuonna Finlaysonista ei Forssassa kuitenkaan ollut hajuakaan. Arno Wahlbergin tai Waldemar Aspelin suunnittelema rakennus valmistui Forssa Osake Yhtiön toimesta ja silloin yhtiön isännöitsijänä toimi vapaaherra Karl Palmen.

Lounais-Hämeen Musiikkipäivien uusista tuulista kertovassa jutussa (FL 17.6.) puolestaan mainittiin, että paikkakunnalle oli perustettu kaupunginorkesteri Finlaysonin tehtaan aikana. On siis vielä epätodennäköisempää, että Finlaysonilla olisi ollut jotakin tekemistä forssalaisen tekstiiliteollisuuden ja kulttuurielämän kanssa. Orkesterikin oli Forssan orkesteri, jossa Forssa-yhtiön apulaisisännöitsijä August Borgström soitti viulua. Finlayson & Co Oy astui Forssan tekstiiliteollisuuden valtiaaksi vasta vuonna 1934, kun toimitusjohtaja Isak Julin myi Forssa-yhtiön osake-enemmistönsä Finlayson & Co Oy:lle

Ei ollut Tampereellakaan James Finlaysonilla suurta merkitystä tekstiiliteollisuuden kehityksessä. Sairastellut Finlayson oli viipynyt paikkakunnalla vajaa kaksikymmentä vuotta, kun hän päätti myydä konkurssin partaalla huojuneen yhtiönsä ja muuttaa takaisin kotikonnuilleen Skotlantiin vuonna 1836. Tehtaansa hän myi baltiansaksalaisille Nottbeckin veljeksille sillä ehdolla, että hänen nimensä jää elämään tekstiilitehtaan nimessä.

Ehkä merkittävin Finlayson & Co:n kehittäjä oli Forssassa Axel Waherilta oppinsa vuosina 1874–1887 saanut kunnallisneuvos Christian Bruun. Hänen vain kolme vuotta kestäneen toimitusjohtajuutensa aikana 1897– 1900 yhtiö nousi kukoistukseen. Meno taisi vain olla liiankin rivakkaa, kun seurauksena oli erottaminen hallituksen ohjeiden sivuuttamisesta.

Olisi perin suotavaa, että Suomen opetuslaitos ottaisi paikallisen historian opettamisen merkittäväksi osaksi historianopetusta. Seudun asukkaiden tulisi olla perillä seutunsa historiasta ja samalla omista juuristaan.

Ilppo Aaltonen

Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys ry:n puheenjohtaja


Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti