Mielipiteet

Forssalaisten kunniagalleria voitaisiin unohtaa – Entisaikojen Forssassa ei ole sattunut syntymään ainuttakaan maailmantähteä

Hall of fameja on urheilupiireissä harrastettu jo pitkään.
Kuva: kari grahn
Arkistokuvassa Wayne Gretzkyn lasivitriini Hockey Hall of Famessa Kuva: Kari Grahn

On mainiota, että Forssassa on virinnyt uutta intoa kaupungin viihtyisyyden ja tunnettavuuden lisäämiseksi. On myös hyvä että kaikenlaisia rakentavia ideoita tuodaan esiin ja niistä keskustellaan. Vaikka idea olisi toimimatonkin, raakile, voi siitä aina jalostua jotain hyödyllistä.

Tällainen raakile on mielestäni Forssan torille suunniteltu, edesmenneiden forssalaisten merkkihenkilöiden nimillä varustettu kunniapylväikkö. Näitä Hall of fameja on urheilupiireissä harrastettu jo pitkään, jonkin verran myös kevyessä musiikissa ja onpa jonkinlainen versio siitä Hollywoodin tähtikadun lisäksi myös ainakin Suomen Keravalla.

Tavallaan hanke on hauska, sen ideoijia on helppo ymmärtää, mutta pohjimmiltaan se on kuitenkin ikävän alemmuudentuntoinen, ikään kuin yritettäisiin tyhjästä nyhjästä merkityksiä joita ei ole olemassa. Sillä tosiasiahan on, että entisaikojen Forssassa ei ole sattunut syntymään ainuttakaan presidenttiä, ei ainuttakaan raskaimman sarjan kirjailijaa (Väinö Linna tosin syntyi lähellä, Urjalassa), ei yhtään olympiavoittajaa eikä minkään muunkaan alan maailmantähteä.

Valto Oleniuskin, joka lienee ollut ainoa merkittävämpi forssalaisurheilija, oli sentään lajissaan lähellä maailman huippua ja kilpailemassa parinkin olympialaisten kärkisijoista, kävi syntymässä Karkkilassa ja nousi laajemmin tunnetuksi lähinnä valmentajana.

Mielestäni forssalaisten merkkihenkilöiden muistopylväs voitaisiin tästä näkökulmasta katsoen unohtaa. Hyvästä tahdosta huolimatta idea kun voi kääntyä itseään vastaan, muuttua koomiseksi ja vain korostaa Forssan alemmuudentuntoista periferiamaisuutta, juuri sitä, mistä nuoremmat polvet varmasti haluavat päästä kaikin keinoin eroon.

Jos jokin maakuntatason entisten merkkihenkilöiden muistomerkki halutaan pystyttää, ei sen paikka olisi torilla vaan vaikkapa jossakin Wahren-keskuksen ympäristössä, siellä kun paikallisuus on muutenkin erityisen korostunut.

Forssalaisten Hall of famea merkittävämpää olisi tehdä Forssan hautausmaalle, Korko-ojan teloituspaikalle ja joukkohautojen muistomerkin yhteyteen, luettelo sinne sisällissodan aikana teloitettujen ihmisten nimistä. Niiden ihmisten suurin rikos oli pääosin siinä, että he olivat köyhiä ja/ tai väärään aikaan väärässä paikassa. Se olisi todellinen kunniagalleria ja osoittaisi Forssan asukasyhteisön kypsyyttä käsitellä myös historian ikäviä asioita, poistaisi monia luurankoja eri forssalaissukujen kaapeista ja sitä myöten vahvistaisi paikallista identiteettiä paljon enemmän kuin mikään keinotekoinen nimipylväs Forssan torilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic