Mielipiteet

Forssan ainoa Marskin ritari – Valter Sipiläinen ei tehnyt suurta numeroa ansioistaan

Valter Sipiläisen mitalit. Alinna Mannerheim-risti. Kuva: Seppo Pessinen
Valter Sipiläisen mitalit. Alinna Mannerheim-risti. Kuva: Seppo Pessinen

Forssalainen sotamies, myöhemmin korpraali Valter Sipiläinen oli yksi neljästä saman arvoisista, jotka saivat Mannerheimin ristin Suomen sodissa. Mies oli vain kansakoulun käynyt viimeisen päälle kovettu työmies.

Nyt kun viimeinenkin sotiemme sankari Tuomas Gerdt on poistunut taivaallisiin taistelujoukkoihin, voinemme muistella forssalaista Valter Sipiläistä.

Sodissa jaettiin 191 Mannerheimin ristiä, joista forssalainen taistelulähetti sai ansaitusti yhden.

Jotta Leivän nurkkapöydän upseerikerhon sotajutut eivät vähenisi, niin annetaan muistelun aihetta heille.

Google kertoo, että sotamies Sipiläinen toimi koko sodan ajan taistelulähettinä. Osoittaen harvinaista tarmokkuutta ja oma-aloitteellisuutta. Hän oli kylmäverinen ja päättäväinen partiomies. Maaliskuussa -42 hän tiedusteluretkellä juoksi rumputulen läpi vihollispesäkkeen katolle ja tuhosi sen kasapanoksella kuten Koskela tuntemattomassa.

Patruunatäydennysten ohella hän osallistui piippalakkien torjuntaan aina vaikeimmassa paikassa. Ja pakotti pelkurit konepistoolilla uhaten pysymään asemissaan. Salmissa sotamies Sipiläinen joutui yksin taisteluun vihollisen kanssa, josta hän tuhosi parikymmentä miestä. Joitakin päiviä myöhemminhän hän huomasi vihollisen yllättävän sivustaliikkeen komppaniansa yhteyksille. Arkailematta hän ryhtyi yksin taisteluun ja kaatoi taas kymmeniä venäläistä, torjuen näin hyökkäyksen.

Erään vihollistukikohdan valtauksessa hän haavoittui kahdesti jalkaan, mutta suoritti jalkapuolenakin sisukkaasti annetun tehtävän loppuun.

Kovasti oli huonot elämän lähtö-eväät vain kansakoulun käyneellä Valtterilla. Elämä heitteli häntä välirauhan aikana useimmalle työmaille. Omapäisenä miehenä Valter ei viihtynyt samassa työpaikassa kovin kauan. Työsarkaa tuli, niin renkinä, sekatyömiehenä, turvesuolla. Sodan jälkeen maanviljelijänä rintamamiestilallaan.

Loppuelämässään hän palveli Forssan muovitehtaalla.

Politiikkaankin hän ajautui. Toimi mm. tielautakunnan jäsenenä.

Vaikka hänellä oli Marsin ritarimerkki piirongin laatikossa, niin ei koskaan tehnyt suurta numeroa ansioistaan. Korkeintaan saunassa kännipäissään muiden toverien kanssa avautui vaatimattomasti saavutuksistaan.

Syntymäkuntaan Muolaaseen ei ollut paluuta

 

Uusimmat

Fingerpori

comic