Mielipiteet

Forssan ja koko sairaanhoitopiirin hoitoja ajetaan alas

Kirjoitin aikanaan Hämeen Sanomiin otsikolla Hämeenlinnan terveydenhuoltoa ajetaan alas. Ensimmäisenä toimenpiteenä kiellettiin hyalgan-lääkkeen pistäminen polveen.

Olin viime viikolla saattamassa 95-vuotiasta kolme sotaa käynyttä vanhusta Forssan terveysasemalla. Oikean jalan polvi oli niin kipeä, että tarvittiin kaksi miestä häntä taluttamaan. Hän oli aiemmin viikolla saanut kortisonipistoksen, mutta se oli vain pahentanut tilannetta. Vanhus oli mennyt hädissään sairaalan päivystykseen, jossa lääkäri yllytti ottamaan kipulääkettä enemmän unohtaen mainita mitä lääkettä ja kuinka paljon.

Nyt kun ehdotin hyalgan (kukonheltta) pistosta, lääkäri luki meille juuri Hämeenlinnasta tullutta sairaanhoitopiirin ohjetta, jossa kiellettiin terveyskeskus lääkäreitä pistosten antaminen polveen.

Hyalgan leimattiin terveydelle vaaralliseksi haittavaikutusten vuoksi. Lääkevalvontavirasto Fimea ilmoitti, että kielletty lääke on hyalganin rinnakkaislääke. Samaa mieltä oli yliopiston apteekki.

Mitä tälle vanhukselle nyt pitäisi tehdä, kun lääkäri ei leikkaa pitkän toipumisen vuoksi ja Hämeenlinna kieltää lääkityksen.

Lääkärit Alikärri ja Luukka ovat hoitaneet polveani pistoksin ja olen 15 vuotta välttynyt leikkaukselta. Nyt heiltä otettaisiin hoitomahdollisuus pois. Hyvät lääkärit ja taitavat pistäjät.

Sairaanhoitopiiri luettelee suuren joukon hyalganin haittavaikutuksia. Reumaliitto kirjoittaa, että haittavaikutukset ovat harvinaisia. Kumpaa uskoa!

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tehtävänä on ollut järjestää ja tuottaa perusterveydenhuolto. Täällä siinä on onnistuttu. Millä oikeuksilla sairaanhoitopiiri voi tähän puuttua ja ajaa alas terveydenhuoltoa kuten Hämeenlinnassa kävi. Voiko tuota piiriä muuttaa?

Mistä tässä on kysymys? Kieltämällä hoidot ajetaan ihmiset yksityisille terveysasemille. Kun ei se onnistunut viime hallituskaudella soten avulla, niin hoidetaan julkisen puolen hoidon alasajo näin. Tämä on liian läpinäkyvä yritys.

Uusimmat

Fingerpori

comic