Mielipiteet

Forssan kaupunki jätti Ruostejärven leirikeskuksen heitteille – Erilaisia käyttötarkoituksia varmasti löytyisi

Ajan havinaa Ruostejärven leirikeskuksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ajan havinaa Ruostejärven leirikeskuksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vaikka paremmaksi kaikki muuttuu -otsikko osui silmääni Konosen kolumnissa (henkilökohtaisen ajattelun korkein ilmentymä) 26.10. Siinä tuotiin esiin ajattelun ilmentymänä mielipiteitä mm. siirtolatoiminnasta, sen merkityksestä ja rahanpuutteesta.

Omat mielipiteeni perustuvat niihin kokemuksiin, jotka alkoivat siitä, kun tasan 60 vuotta sitten ensimmäisen kerran kävin paikalla.

Alueen suhteen mikään ei ole muuttunut muuta kuin huonommaksi sen jälkeen, kun kaupunki vuosikymmeniä sitten jätti sen oman onnensa nojaan.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Ensimmäisellä kerralla päästettiin päärakennuksen katto vuotamaan niin, että talo oli pakko purkaa.

Lapsiystävällisellä kaupungilla ei ole varaa huolehtia asiasta, joka tällä hetkellä on yleisenä puheenaiheena. Kaupunki omistaa kaksi aluetta, joilla voitaisiin toteuttaa parhaimmillaan mm. keskustelua ympäristöstä sen merkityksestä ja hoidosta.

Valitettavasti kaikilla lapsilla ei nykyaikanakaan ole mahdollisuutta luonnossa liikkumiseen ja sen tarjoamaan henkiseen ja fyysiseen vaikutukseen.

Yleisesti käytetty termi on: ”Kaupungin etu vaatii!” Olen pitkään miettinyt, olisiko syytä haastaa kaupunki tai päättäjät oikeuteen kuntalaisten omaisuuden tahalliseen rappiotilaan saattamisesta.

Siitä ei olisi varmaan muuta seurausta kuin kaupungin maineen mustamaalarin arvonimi.

Eipä ole juuri syntynyt keskustelua asiasta. Kolumnisti asetti meidät, Leirikeskuksen ystävät, arvokkaaseen joukkoon, pres. Paasikivi resuneerasi (engl. reason tai lat. ratio) usein!

Kolumnissa puhuttiin myös rahasta. Joka ottaa lapselta, varastaa tulevaisuudelta!

Tässäkään ei ole mitään uutta. Vuonna 1993 kaupunki karsi ala-asteen tuntikehystä n. 25%. Perusopetuksen resursseja on kaupungissa senkin jälkeen karsittu kovalla kädellä ja jäljet näkyvät jo nyt.

Kun aikanaan esitin, että osa kerhotunneista palautettaisiin 50 000 markan määrärahalla, sitä ei löytynyt. Samaan aikaan löytyi hieman suurempi määrä koululautakunnan matkaan Tanskaan.

Kävimme kesän aikana useita kertoja ”maisemakahvilla” nauttien näköalasta saunan terassilta, mutta myös murheellisina näkymästä alueella kävellessämme!

Miten muuten naapurikuntien kannattaa kunnostaa leirikeskuksiaan, vaikka lapsilla niissä on paljon paremmat mahdollisuudet nykyiseen muotiasiaan – luonnossa liikkumiseen?

Leirikeskuksen tilanne on käytön kannalta monimutkainen. Nyt olisi selvitettävä ainakin:

1 Tarpeellinen liikenneyhteys alueelle käyttöä ajatellen

2. Alueen käyttötarkoitus

3. Käyttölaajuus

Erilaisia käyttötarkoituksia varmaan löytyisi. Huonoin vaihtoehto mielestäni olisi alueen myyminen Kiitos Juhanille (FL 29.10.) taas kerran kannanotosta lasten ja nuorten puolesta!

Fingerpori

comic