Mielipiteet

Forssan koulusuunnitelmista – En ole keksinyt, miten Talsoilan alueen lasten sivistys ja opetus kohenee, jos heidät siirretään muihin kouluihin

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

”Arvoisa kuntakokouksen esimies Tammelassa Jotta lapset eivät jäisi vaille sitä opetusta, joka on nykyajan tunnussana, kansakoulusivistys kaikille lapsille, rohkenemme kuntakokoukselle esittää seuraavaa: 1:ksi että Kuhalan kulmakunnalle ensi syksynä eli 1897 perustettaisi kansakoulu.”

Edellä olevassa on olennainen osa esityksestä, jonka tehtaalaiset ja talonpojat lähettivät 20.11.1897. Koulu aloitti toimintansa 28.8.1897.

Nyt meillä on tulevaisuus- ja sivistyslautakunta, joka esittää koulun lakkauttamista. Perusteita olen löytänyt kaksi: raha ja keskustan alakoulun säilyttäminen.

Kun tehdään näin suuria ”uudistuksia”, pitäisi niistä mielestäni olla jotain hyötyä niille, joita ne eniten koskevat.

Ponnisteluista huolimatta en ole keksinyt, miten Talsoilan alueen lasten sivistys ja opetus kohenee, jos heidät siirretään muihin kouluihin. Heidän ja vanhempien tulevaisuus kyllä muuttuu.

Tein vuonna 1973 Liikenneturvan kanssa varsin laajan tutkimuksen kansakoululaistemme liikenteestä ja sen aiheuttamista vaaroista. Liikenneopettajan koulutukseni antoi sille jonkinlaisen pohjan ja viimeinen sysäys oli oman lapsen yliajo suojatiellä!

Silloin tutustuin mm. Stina Sandelsin tutkimukseen: Lapsi liikenteessä. Se olisi hyvää luettavaa niille, jotka ovat valmiita lähettämään 6–7-vuotiaan yksin muutaman kilometrin mittaiselle koulumatkalle kaupunkiliikenteessä

Vasta 10-vuotiaana läpsi saavuttaa psyykkisesti ja fyysisesti sen edellyttämän tason!

On esitetty, että lapset voidaan kuljettaa. Niin voidaan, mutta kuka kuljettaa. Kaupunki on niin köyhä, että taas kerran on säästettävä peruskoulusta. Koulukyytejä se ei kustantaisi, koska niihin ei saisi valtionosuuttakaan. Kaikki kustannukset jäisivät vanhempien hoidettavaksi. Lapsen vienti ja haku aamuin ja illoin tuottaisi varman monille vaikeuksia, joita peruskoulussa ei pitäisi olla.

Kouluratkaisussa olisi muitakin mahdollisuuksia, eikä tarvitsisi käännellä kaikkia kiviä ja vaihdella mielipiteitään Vanhemmat, kutsukaa alueen vanhemmat lukukauden alkaessa koululle asiaa pohtimaan!

Fingerpori

comic