Mielipiteet

Forssan kouluverkkokeskustelussa on kyse arvovalinnoista – Nyt rakennetaan koulua, johon yritetään haalia oppilaita, ettei olisi hukkatilaa

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Tämän lehden palstoilla on käyty hyvää keskustelua Forssan kaupungin tulevasta kouluverkosta. Kiitos siitä. Keskustelu on tarpeellista. Jo 15.2.2016 julkaistusta Forssan palveluverkkoselvityksestä käy selkeästi ilmi laskevat lapsi- ja oppilasmääräennusteet kaupungissamme. Jos joku päättäjistä väittää, että tuli yllätyksenä Talsoilan koulun lopettamisuhka, hän ei ole lainkaan perillä asioista tai puhuu muunneltua totuutta.

Vuoden 2014 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta käy ilmi, että tarkastuslautakunta vieraili Vieremän, Tölön ja Kuhalan kouluissa sekä Koijärven uudessa päiväkoti-koulussa. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan kouluissa ei ollut mittavia peruskorjaustarpeita lähivuosina. Joko kaupungin kiinteistönhuolto on surkeaa tai sitten tapahtui muutamassa vuodessa Tölön ja Kuhalan koulun osalta kunnon romahtaminen? Tai kaikki ei ole niin kuin on kerrottu. Talsoilan koulun osalta päättäjät ovat saaneet kaupungin viranhaltijoilta tietoa, että jatkuvista saneeraustoimenpiteistä huolimatta koulun sisäilmaongelmaa ei ole saatu kuntoon. Tietomme mukaan sieltä on ollut mm. luokkahuoneita sisäilmaongelmien vuoksi pois käytöstä. Mikä on totuus?

Monitoimikeskuksen osalta tehtiin lapsivaikutusten arviointi. Arviointi on toteutettu niin, että sitä voi kukin tehdä omat tulkintansa juuri haluamallaan tavalla. Ei siis voida väittää, että mikään tulkinta olisi väärä. Jokainen luonnollisesti haluaa, että lapsilla on oma lähikoulunsa ja turvallinen koulutie. Jos lopetetaan mikä tahansa koulu, se on väärä ratkaisu juuri kyseisen alueen perheiden kannalta. Tämä on täysin ymmärrettävää.

Harmittavan lähelle eli yhden äänen päähän jäi valtuustossa viime syyskuussa, että monitoimikeskushanke olisi siirtynyt eteenpäin. Silloin olisimme voineet uudelleen arvioida koulu- ja koko palveluverkkokysymystä aidosti kokonaisuutena. Päivittää palveluverkkoselvityksen ja tehdä päätökset sen pohjalta kokonaisuus huomioiden.

Monitoimikeskuksen kustannusarvio on liikkunut 12 milj. – 28 milj. euron välillä. Tällä hetkellä se on 24,2 miljoonaa euroa. Jo nyt on ylitetty siihen varattu budjetti. Jotta päätös on saatu runnottua läpi, hankkeen kustannuksista on eriytetty mm. Tölön koulun purkukustannukset, mahdollisen Kuhalan koulun purkukustannukset ja keskuskeittiö toteutettiin eri paikkaan ja toisella tavalla kuin alkujaan suunniteltiin ym.

Alusta asti arvioin kustannusten kaikkiaan olevan n. 30 miljoonaa euroa. Ja siihen kustannukset tullevat menemään, kun huomioidaan kaikki kustannukset, mihin rakentamispäätös vaikuttaa. Tuolla summalla olisi melkoisen monta koulua jo saneerattu, eikä kaikkea olisi tarvinnut tehdä kerralla. Nyt rakennetaan koulua, johon päätösten jälkeen yritetään haalia oppilaita, ettei olisi hukkatilaa. Hölmöläisten touhua.

Kouluverkkokeskustelussa on kyse ennen kaikkea arvovalinnoista. Halutaanko keskittää vai kehittää kaupungin eri alueita asukaslähtöisesti. Itse olen jälkimmäisen kannalla. Koronapandemiakin on osoittanut jälkimmäisen vaihtoehdon turvallisemmaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic