Mielipiteet

Forssan makasiinin tulevaisuudesta

Makasiinirakennus on Forssan historiaa ja sitä ei tule purkaa. Rakentaja Laaksokunnas sai lisää rakennusoikeutta 1450 k-m2 alueen muulle rakentamiselle siksi, että hän laittaa makasiinin katon kuntoon ja pitää makasiinin hyväksyttävässä kunnossa. Nyt se on päästetty (ehkä tarkoituksella) huonon näköiseksi, jotta siitä saataisiin purkutuomio käyntiin.

Korttelissa on voimassa oleva ja kaupunginvaltuuston hyväksymä 15.6.2009 hyväksytty asemakaava, jossa makasiinirakennus on merkitty suojelumerkinnällä sr-7. Arvo rakennukselle on huolellisesti punnittu ja todettu kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi ja päätetty suojella.

Makasiinin säilymisestä tehtiin valtuustoaloite 16.6.2014. Valtuustoaloitteessa viitattiin makasiinin säilymisen puolesta ja esitettiin, että kaupunki torjuu makasiinin purkamisen ja varmistaa makasiinin säilymisen ja tulevan käytön ideoinnin. Ympäristölupalautakunta käsitteli myös asiaa kokouksessaan 26.8.2014. Hämeen ELY-keskus ja Museovirasto ovat lausunnoissaan todenneet, ettei makasiinin suojelumerkinnän poistamiselle ole perusteita. Ahneeksi ei kannata rakentajankaan tulla, kun on sopimukset tehnyt ja hyväksynyt, niistä tulee rakentajankin pitää kiinni.

Forssassa aikaisemminkin on purettu vanhoja historiallisia rakennuksia, ja nyt ollaan jopa esitetty uudelleen rakentamista samoilla piirustuksilla. Matkailun kannalta katsoen kukaan turisti tai matkustaja ei tule tänne katselemaan, kuinka monta kerrostaloa on rakennettu lisää. Matkailijat hakevat historiaa ja kauneutta Forssasta matkamuistoiksi. Virossa on havaittu, mikä turisteja kiinnostaa ja mitä he arvostavat, siellä on säilytetty historialliset talot alueittain.

Ehdottaisin, että Laaksokunnas kunnostaisi makasiinin niin ulkoa kuin sisältäkin. Rahoja voisi hakea kaupungin kanssa yhdessä EU:lta ja ELY-keskukselta kunnostamiseen. Keskeisen sijaintinsa ansiosta makasiinilla olisi käyttöä esim. pienoiskauppahallina, taidekerho-, näyttelytilana, musiikkifestivaalitilana ym. toimintaan.

Olisi hyvä, jos meidän ”kärkipäättäjät” ymmärtäisivät, kuinka tärkeätä on viedä Forssaa eteenpäin, paikallisen liikenteen-, ympäristökaupunkien yhteyksien- näkyvyyksien-, ja hyvän halukkuuden luomisen suhteen. Ei saisi täältä ajaa pääsääntöisesti kaikkia toimintoja kiinni ja ohjata kaikki tapahtumaan Hämeenlinnassa. Forssalaiset eivät näytä olevan tyytyväisiä kehitykseen, kun muuttavat pois. Rahankäyttö tulisi ohjata kehityksen luomiseen ja toimintojen parantamiseen.

Nyt tulisi päättäjillä olla terävää tietoa, miten Forssaa viedään eteenpäin, Kaupunki yhdessä rakentajan kanssa hakisi rahoitusta ja saisi makasiinin loistavaan kuntoon. Matkailijoille ovat tärkeitä nähtävyydet ja näitä tulisi vaalia ja pitää kunnossa.

Hyvää sijaintia tulisi ehdottomasti käyttää hyödyksi ja luoda Forssan kaupungille mahdollisuudet nousta loistoonsa.

Asioita pohtien,

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti