Mielipiteet

Forssan päättäjille Saaren kansanpuiston suojelusta

Saaren kansanpuiston alueen osittaisesta suojelusta käydään vääntöä Forssan ja Tammelan kesken.

Olen odotellut, että joku ottaisi kantaa kaupungin tekemään Saaren kansanpuiston suojelusuunnitelmaan. Koska itselläni on kuuden vuosikymmenen henkilökohtainen suhde alueeseen, rohkenen ottaa esiin eräitä asioita.

Kunnat ostivat alueen kansanpuistoineen (pois lukien Eräniemi) kuntalaisten virkistyskäyttöön.

Alueesta suoritettiin tutkimus. Teetettiin mielestäni ihan kohtuullinen alueen hoito- ja käyttösuunnitelma, jota ei kaiketi ole koskaan hyväksytty. Sen vuoksi siinä esitettyjä toimenpiteitä ei ole suoritettukaan. Siksi esim. varsinaisen kansanpuiston hoito on ollut heikkoa verrattuna siihen, mikä taso oli Kotiseutuyhdistyksen hoitoaikana.

Kehottaisin päättäjiä tutustumaan näihin varsin lyhyihin mutta kattaviin selvityksiin.

 

Lue myös: Forssa nimesi edustajat valmistelemaan Saaren kansanpuiston kehittämistä

 

Päättäjillä pitäisi olla tarpeeksi tietoa siitä, mitä suojelualue tarkoittaa esim. virkistyskäytön kannalta tulevaisuudessa, koska alueella suoritettavat toimenpiteet olisivat varsin rajoitetut. Tutustumiskohteita ei tarvitse kaukaa hakea. Lisäksi olisi vertailtava esim. millaisella sopimuksella suojelupäätös tehtäisiin.

Tammelan kh ja puiston hoitokunta suhtautuvat mielestäni asiaan realistisesti. Muilta osin kaupungin ympäristöpäällikkö kiteytti tilannetta hyvin: ”Asiaa pitäisi selkeyttää!

Jotta asiasta syntyisi edes jonkinlainen keskustelu, heitän erään ajatuksen! Suojelemalla alueen Forssan kaupunki säästäisi nekin vähäiset eurot, jotka se vuosittain puistoon on ”uhrannut”. Oikeanlaisella 10 vuoden sopimuksella valtion kanssa kaupungin kassaan ”kilahtaisi” jokunen määrä euroja ilman hoitovastuuta.

Kuka ja miten on mitannut sen, että voimakas virkistyskäyttö on koettu uhkatekijäksi alueelle? Lukuisilla käynneillä olen hyvin harvoin nähnyt käyttäjiä muualla kuin varsinaisen puiston alueelle ja uimarannan alueella!

Olen läpikäynyt 70-luvun ”vaaran vuodet”, jolloin Pirtin, puiston ja näkötornin kohtalot olivat vaakalaudalla! Tästä syystä olen edelleen valmis tekemään voitavani niiden säilyttämiseksi kotiseudun asukkaiden ja muidenkin virkistyskäytössä. Näillä vuosilla keinoja on enää kaksi –kirjoittaminen ja puhuminen

Uusimmat

Fingerpori

comic