Mielipiteet

Forssan sairaala, KHKS ja Tays

Kanta-Hämeen keskussairaala Hämeenlinnassa. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Kun olet menossa tai sinut on kutsuttu Hämeenlinnan sairaalaan, ei ole tietoa, miten sinne menet, jos ei ole tarkkaa viestiä, oletko kutsuttu tutkimuksiin tai jopa leikkaukseen. Aikataulut ovat hankalia, niitä ei ole enää kirjallisina jaossa. Suoralla linja-autoyhteydellä et pääse Hämeenlinnan sairaalaan, vaan linja-auto menee keskustaan ja et tiedä, koska uusi linja-auto lähtee sairaalaan. Oman auton käytöstä Kela ei maksa mitään korvauksia.

Miten pärjäävät ihmiset, joilla ei ole tietokonetta eikä koulutusta nettiin? Kyllä asiat menivät hankaliksi, kun leikkaukset anestesiassa poistettiin muun muassa Forssasta. Meno muihin sairaaloihin on hankalaa: Miten menet, omalla autolla, linja-autolla vai Kela-taksilla ja jäätkö samalla leikkaukseen tai vain tutkimuksiinko, jos kutsussa ei kerrota tarkoitusta?

Omalla autolla meneminen on myös kyseenalaista. Voitko esim. ajaa autolla takaisin leikkauksen jälkeen?

Sitten, kun soitat 9.00 aamulla tarkistaaksesi, onko kutsu leikkaukseen vai vain tutkimukseen, sinulle ilmoitetaan, että soitetaan takaisin 15.00 mennessä. Kyllä on hankalat nämä palveluasiat Hämeenlinnassa.

Forssan sairaalan tulee alkaa toimia niin kuin ennenkin, ettei tule ongelmia sairastuttuasi.

Tampereen yliopiston sairaalassa on ihan toinen meininki, kaikki sujuu mutkattomasti ja tiedotukset ovat selkosanaisia, ja tiedät tarkkaan, mihin toimintaan olet menossa. Sielläkin tulee hankaluus vastaan. Parkkipaikka on maksullinen ja aikaa kuluu eri tarkastuksissa. Kauanko voit pitää autoa parkissa, ettei pamahda sakkomaksu ikkunaan? Leikkauksiin ei voi mennä omalla autolla parkkipaikan takia.

Toivottavasti FSHKY kunnioittaa yli 7000 paikallisen henkilön nimikirjoitusta yöpäivystyksen säilymisen puolesta Forssassa, eikä siirrä sitä Hämeenlinnaan. Paljon kirjoitetaan siitä, että käy liian vähän potilaita yöpäivystyksessä. Pidetäänhän päivystyksiä yllä palolaitoksissa, poliisilaitoksella ym. eikä kyseenalaisteta näitä. Ihmiselle, joka on vakavasti sairastunut ja tarvitsee yöpäivystystä, on palvelu paikallaan, ettei pikakuolema yllätä. Anestesiassa suoritettavat leikkaukset tulee palauttaa Forssan sairaalaan heti!

Otan mielelläni vastaan ilmoituksia siitä, onko parempia käytäntöjä tarjolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti