Mielipiteet

Forssan sairaalan yöpäivystys

Mitä Forssan sairaalan yöpäivystys tarkoittaa nykyolosuhteissa? Olen kuullut, että väitetään Vänttisen kääntyilevän haudassaan ja haikaillaan Vastamäen perään. Vakuutan kaikille, että 1900-luvulle ei ole paluuta. Lääketieteellisen hoidon ja tekniikan kehitys on mullistanut sairauksien hoidon ja hoidon hinnan.

Päivystyksestä on säädetty asetuksella, johon olemme saaneet kahden vuoden poikkeusluvan. Yötuntien akuutin päivystyksen käyttö sairaalan polilla on vähentynyt radikaalisti. Se osa potilaista, joka ennen lähetettiin poliklinikalta jatkohoitoon, viedään nyt kotoa turvallisesti suoraan oikeaan hoitopaikkaan. Alueella on pätevä ensivasteen henkilökunta, joka on suorassa yhteydessä siihen sairaalaan, jonne on etukäteen sovittu erityyppiset päivystyspotilaat vietäväksi. Tämä on toiminut kiitettävästi. Myös potilaiden palautus tänne jatkohoitoon on ollut asiallista. Vain kelataksien käyttöpakko sekoitti sen, mutta asia alkaa korjautua, kun puutteet todettiin.

Lähettävä sairaala sopii potilaan siirrosta ja laittaa sairaskertomuksen tulosteet mukaan. Potilas voidaan siirtää jatkohoitoon myös ilta-aikaan, jolloin viimeiset ohjeet antaa lähettävä lääkäri. Tarvittaessa hoitaja voi ottaa yhteyttä yöllä sairaalaa puhelimitse päivystävään lääkäriin. Tämä tarve on ollut hyvin vähäistä.

Päivystysasetus vaatii ympärivuorokautisessa päivystyksessä myös röntgenpäivystystä. Akuutin yöpäivystyksen tarpeen vähäisyyttä kuvaa se, että vuoden aikana on otettu rtg-kuvia päivystysaikana 0,9 kpl /vrk. Kuitenkin rtg-hoitaja on päivystää koko ajan. Tästä johtuen esim. yöllisen keuhkokuvan hinta on viisi kertaa normaalia kalliimpi. Suurin osa murtumista tarvitsee kirurgisen hoidon arvion, joten nekin potilaat on syytä viedä suoraan sinne, jossa hoitokin tapahtuu. Useimmat Forssan sairaalan ensiapupolille päivystykseen hakeutuvista henkilöistä ovat sairastuneet jo edeltävän päivän aikana ja kotona on pohdittu lähtisikö jo hoitoon.

Harvassa terveydenhuollon kuntayhtymässä Suomessa on enää yöpäivystystä, koska on todettu, että klo 7 ja klo 22 välinen potilaiden vastaanotto kattaa tarpeen. Silloin eivät myöskään röntgen ja laboratorio päivystä. Yöpäivystyksestä vapautuvaa henkilökuntaa voidaan käyttää tehokkaammin päivällä ja illalla päivystyspotilaiden hoidon lisäksi erikoislääkärien vastaanottoihin, josta väestö hyötyy eniten koko elinkaarensa aikana. Lisäksi alueen terveydenhuollon yleislääkärit voivat saada ohjelmoidusti sovittuna aikana puhelimitse konsultaatioapua eri alojen erikoislääkäreiltä. Tämä auttaisi pitkäaikaissairaiden ja vanhusten hoitoa kotipaikkakunnalla heidän tarvitsematta käydä kontrolleissa Kanta-Hämeen keskussairaalan erikoislääkäripoleilla. Silloin omaisen ei tarvitse käyttää työpäivää saattoon.

Päättäjien on nyt tehtävä päätös miljoonaluokan alijäämän kattamisesta. Tehdäänkö se turvaamalla päivävastaanottojen toiminta poleilla säästämällä kaikkein vähiten käytetyistä keskiyön ja aamuyön tunneista maksetuista palkoista vai nostetaanko veroja tai lisätään palvelumaksuja? Ne osuisivat kaikkein pahiten pienellä eläkkeellä eläviin vanhuksiin ja paljon palveluja tarvitseviin pitkäaikaissairaisiin.

Itse lähtisin turvaamaan päivä- ja iltatoimintaa poleilla ja lopettaisin klo 22–7 välisen päivystyksen. Toivon nyt päättäjiltä vastuullista harkintaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic