Mielipiteet

Forssan seutu kaipaa exit-strategiaa – Seutukunnallamme väki vähenee mutta pidot eivät parane

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Seutukunnallamme väki vähenee mutta pidot eivät parane. Onko näin? Alkuvuoden väestökatsauksen luvut ovat karua luettavaa. Väkiluvun kasvu, yritystermein myyntimme, on kuralla ja ennuste on yhä heikkenevä. Sen lisäksi, että myyntimme on heikkoa ja heikkenee yhä, tekevät useat seutukunnan kunnat myös tosiasiallista taloudellista tappiota. Liiketilat tyhjenevät ja paine heikentää palveluverkostoamme kiihtyy.

Elämme nyt aikaa, jolloin rakennamme tulevaisuutemme. Valitsemme päättäjät tekemään ratkaisuja seuraaviksi vuosiksi. Jos yritysmaailmassa investointien kuoletusaika on vuosia, niin kuntamaailmassa se on vuosikymmeniä. Seuraavat neljä vuotta, ja näiden vuosien aikana tehdyt päätökset siis kumuloituvat meille tuottoina vuosikymmenien päästä. Jos siis ylipäätään uskallamme tehdä tulevaisuutemme rakentamiseen tähtääviä investointeja.

Yritykset ja kunnat investoivat ympäri Suomen jatkuvasti. Maailmalla on käynnistymässä historiallinen elvytysaalto, kun valtiot pumppaavat rahaa talouden elvytykseen. Pelikortteja jaetaan ja kasvua tulee syntymään. Millaiset ovat meidän seutukuntamme tai kotikuntani Tammelan pelikortit tässä jaossa?

Kuka avaisi keskustelun seutukuntamme exit-strategiasta? Ei vain pandemiaan liittyen, vaan myös mollivoittoiseen muuttotappiotilanteeseemme liittyen. Väki seudulla vähenee, eli kuten alussa yritystermein vertasin, myyntimme on kuralla. Se on saatava nyt nousuun. On aika käynnistää keskustelu ja tiukkasanainen haastaminen tämän aiheen ympärillä. Käynnistää keskustelu siitä, miten rakennamme seutukunnalle tuottoja.

On harvoin sattumaa, miksi joku seutukunta menestyy ja toinen ei. Investointipäätöksien tekeminen tulevaisuuteen ei ole helppoa. Jos olisi, niin kaikki tekisivät niitä ja jokainen seutukunta Suomessa menestyisi. Menestyjiä yhdistää usein samat tekijät.

Tulevaisuuden menestyvä seutukunta ja kunta on rohkeasti tulevaisuuteen investoiva, muuttovoittoinen, yritysinvestointeja houkutteleva ja palveluverkostoaan kehittävä. Avataan exit-keskustelumme nyt, neljän vuoden päästä voi olla jo liian myöhäistä.

Olkaa hyvä.

Uusimmat

Fingerpori

comic