Mielipiteet

Globaalien yhtiöiden hegemonia

Populistien tapa samaistaa ja sotkea valtioiden ja yhtiöiden organisaatiot hämärtää niiden keskinäisten suhteiden ymmärtämistä. Mitä enemmän valtaa globaalit yhtiöt saavat, sitä vähemmän sitä jää demokratialle. Populistien hyökkäys kansallisen itsemääräämisoikeuden nimissä valtioiden yhteistoimintaa vastaan on nurinkurista. Sitähän tarvitaan juuri demokratian puolustamiseen globaalien yhtiöiden kaiken alistavalta hegemonialta.

Jos nykymeno jatkuu, saatamme pian elää maailmassa, jossa valtiot ja niiden tiedustelupalvelut eivät enää ole demokratian vaan Googlen ja Facebookin kaltaisten valtavia tietomassoja hallitsevien globaalien yhtiöiden kontrollissa. Annammeko me niiden rajoituksetta kytätä ja vaikuttaa meihin parhaiten maksavien tahojen toiveiden mukaisesti? Google ja Apple haistoivat nyt tilaisuuden ja ryhtyivät kehittämään yhdessä puhelimiin koronasovellusta; urkintatekniikkaa, joka soveltuu varmasti myös muihinkin tarkoituksiin.

Koronapandemia tappaa satojatuhansia tai jopa miljoonia. Jos talous- ja sosiaaliturvajärjestelmät romahtavat, tuhot moninkertaistuvat. Vaikka päättäjiä on varoitettu jo vuosikymmeniä superpandemioiden uhasta ja ilmastokatastrofista, vasta nyt ne otetaan vakavasti. Siis muut ottavat paitsi populistit. He sen sijaan ovat ottaneet uhkien olemassaolon kieltämisen ja vähättelyn politiikkaansa ytimeksi perinteisen muukalaisvihansa lisäksi.

Epidemiat on torjuttava kaikkialla; globaali uhka on olemassa niin kauan, kun tautia kiertää yhdessäkään maassa. Globaalien katastrofien torjuntaan tarvitaan globaali suunnitelma, millä estetään myös köyhien valtioiden täydellinen romahdus. Se vaikuttaisi kaikkiin: horjuttaisi maailmankauppaa, synnyttäisi väkivaltaa ja aiheuttaisi siirtolaisaaltoja.

Pandemiat ja ilmastokriisi eivät valtioiden rajoja tunnusta; kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä. Tätä eivät demokratiaa ja kansainvälistä yhteistyötä halveksivat populistit tunnusta. He sen sijaan pyrkivät poikkeusoloja hyväksi käyttäen vain vahvistamaan omaa asemaansa ja romuttamaan demokratiaa siellä, missä nyt ovat vallassa. Populismin vahvistuminen on ilmastokriisin veroinen uhka. Kansainvälistä luottamusta nauttivat suurten valtioiden johtajat voi nyt laskea yhden käden sormin.

Koronapandemian alkaessa USA ei tehnyt mitään edes suojellakseen itseään. Trumpin ydinryhmälle viikoittain raamattupiiriä pitävä konservatiivipappi Ralph Drollinger julisti maaliskuussa, että koronapandemia on ”Jumalan vihaa”, joka johtuu ympäristöaktivisteista ja homoista. Nyt jopa Trump näyttää ottaneen koronan vakavasti. Israel sulki synagogat, Iran sulki moskeijat ja monen sortin kristityt sulkivat kirkkonsa. Miksikö? Koska uskovat nyt vaihteen vuoksi tieteeseen ja tutkijoihin.

Pandemia panee nyt valtiot keräämään terveystietoja massavalvonnalla, mutta ketkä pääsevät niihin käsiksi ja mihin niitä käytetään? Pandemia-aikana ihmiset hyväksyvät asioita, joita muutoin vastustaisivat; terveyden ja yksityisyyden välillä valitaan yleensä terveys.

Massavalvonta tulee kuitenkin sallia vain tarkkaan rajatuilla ehdoilla eikä vastuullinen taho saa olla poliisi tai turvallisuuspalvelu vaan niistä riippumaton terveysviranomainen. Pahin skenaario on, että terveystietoja alkavat hallinnoida ylikansalliset terveysjätit.

Uusimmat

Fingerpori

comic