Mielipiteet

Globaalit trendit ja gallupit

Euroopan Unionin edellisen komission puheenjohtaja Jean Claude Juncker taisi sanoa ääneen jotakin hyvin olennaista politiikan teon vaikeudesta: ”Me kaikki tiedämme, mitä pitää tehdä, mutta emme vain tiedä, miten tulemme uudelleen valituiksi, jos olemme tehneet sen, mitä tiedämme.”

Edellä lausutun armottoman totuuden kohtasi viime keväänä pääministeri Juha Sipilä, joka oli oikealla asialla pyrkiessään vakauttamaan Suomen talouden. Vain aktiivimalli ja taksiuudistus olivat virheitä. Äänestäjät eivät antaneet kuitenkaan hallituksen saavutuksille mitään arvoa pitäen parempana perussuomalaisten viestiä sekä maahanmuuton tiukentamisesta että ilmaston muutoksen vastaisen toiminnan tarpeettomuudesta.

Edellä mainitut globaalit trendit hallitsevat nyt mielipideilmastoa, mikä vaikuttaa myönteisesti perussuomalaisten kannatukseen. Galluppienkin vastaukset kertovat sen, miten monet vastaajat ”ruksaavat” perussuomalaisten kohdan, koska se antaa lupauksen olla eri mieltä trendien kanssa: ei tarvitsekaan muuttaa elintapoja – esimerkiksi vähentää lihansyöntiä – eikä hyväksyä edes työperäisen maahanmuuton tukemista, mikä on ainoa mahdollisuus vaikuttaa maamme erittäin huolestuttavaan väestönkehitykseen.

Erittäin huolestuttavaa ja vastuutonta puhetta kuulee jatkuvasti myös varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren suusta: hänen mielestään Brexit on ”iloinen” asia, EU:n hajoaminen on alkanut! Kuitenkin selvä enemmistö suomalaisista suhtautuu unioniin myönteisesti eikä halua erota siitä. Ja miksi haluaisikaan, olemmehan viimeksi puheenjohtajamaana voineet vaikuttaa koko maanosan asioihin, vaikka vaikeuksia onkin ollut. Nyt jos koskaan tarvitaan Euroopan Unionia, katso vaikka Forssan Lehti 29.12.!

Yle ja Helsingin Sanomat on perussuomalaisten kannattajien toimesta leimattu – myös Forssan Lehdessä – ilmastonmuutoksen torjunnan äänitorviksi, minkä vuoksi ei kuulemma kannata enää katsoa Ylen kanavia eikä tilata Hesaria. Molemmissa on faktaa, mutta tätä ei haluta kuulla, tai että se on ”fake news”.

Tietenkin perussuomalaisia kohtaan esitetyn kritiikin ja ihmettelyn rinnalle pitää ottaa ilmiön ymmärtäminen ja sen laajempi tausta. 2000-luvulla valtioiden välisten raja-aitojen kaatuminen (Schengen-sopimus), globalisaatio, hallitsematon maahanmuutto, ääri-islamin ja terrorismin nousu sekä ilmaston muutoksen torjumisen vaatimus ovat kovia juttuja. On aika selvää, että vastavaikutuksen oli tultava voimakkaan nationalismin muodossa. Tuntuu turvalliselta panna oman maan rajat kiinni ja elää niin kuin ennenkin – Kiinahan se saastuttaa kuitenkin, mitä esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio julistaa.

On pakko myöntää, että nykyisen hallituksen – Rinne ja sitten Marin – ohjelmassa on paljon myönteistä edellä mainittujen teemojen osalta. Valitettavasti vain ohjelman talouspuoli on liiaksi tyhjän päällä. Kun tässä kritiikissä perussuomalaiset ovat yhdessä kokoomuksen kanssa, se hämärtää osaltaan viimeksi mainitun identiteettiä oppositiopuolueena – ja sataa näköjään perussuomalaisten laariin. Ajattelen tässä myös keskustan perinteistä kannattajakuntaa, joka nyt vuotaa pahasti perussuomalaisiin, minkä ymmärrän oikeastaan ihan hyvin, koska juuri tuottajaväestön elinkeinoa koskee ilmaston muutoksen torjunta.

Uusimmat

Fingerpori

comic